
Pe rafturile magazinelor ajung tot mai multe produse românești, iar marile lanțuri de retail vând deja 70% alimente procesate local. Proiectele recente de dezvoltare agricolă au ajutat fermierii să-și ducă marfa direct la consumatori, însă provocările continuă- de la lipsa depozitelor pentru legume și fructe până la prețurile produselor autohtone. Autoritățile vor acum să intervină pentru a face produsele românești mai accesibile decât cele de import.
Tot mai mulți producători locali reușesc să își vândă produsele în marile lanțuri de magazine. Acest lucru a fost posibil prin proiecte puse pe picioare chiar de unele lanțuri mari de magazine, cum ar fi formarea unor cooperative sau filiere prin care ușurează accesul la raft. Pentru fermierii români, câștigul este de ambele părți.
Producătorii pot să își dezvolte un plan de business, iar consumatorii se bucură de produse autohtone.
„90% dintre produsele alimentare provin de la companii din România și că atunci când vorbim despre cele agroalimentare, suntem 90-95, 100% în plin sezon produse românești. În zona lactatelor, de exemplu, avem peste 750 de produse, lapte și produse lactate provenind de la producători din România și companii din România”, a declarat Tiberiu Dănețiu, membru de board într-un lanț de hipermarketuri.
„Cred că plecăm de la premisa că iubim iarba verde de acasă, că suntem ambițioși pentru România și ne vedem jobul indiferent unde suntem, ca un mijloc de a contribui la avansul pe care această țară îl are, în primul rând în Uniunea European”, a declarat George Bădescu, președinte AMCR.
Autoritățile vor să construiască 15 depozite de legume prin care să colecteze de la fermieri marfă
În viitor, am putea avea legume românești la raft, chiar și în afara sezonului. În următorii ani, autoritățile vor să construiască 15 depozite de legume prin care să colecteze de la fermieri marfă care ar urma să ajungă în magazine prin intermediul Casei Unirea.
Până atunci însă, cei care încă se luptă să își ducă marfa la raft se pot asocia cu cooperative.
„Un fermier singur nu poate să-și facă o capacitate sau poate cu mare eforturi să-și facă o capacitate de stocare de 10, 15, 20.000 de tone, dar o cooperativă poate face chestia asta, trebuie să înțelegem că sunt cooperative care funcționează în România și care își fac bine treaba”, spune Alexandru Țachianu, vicepreședinte Asociația Fermierilor din România.
Următorul pas ar fi ca produsul românesc să fie accesibil și ca preț. Iar aici deja se lucrează la modificarea legii concurenței neloiale, chiar la nivel european.
„Comisarul pe agricultură m-a chemat să avem o discuție pentru că au luat acea ordonanță pe care noi am aplicat-o din 2023. Vor fi foarte multe modificări pe această directivă privind practicile comerciale neloiale și cred că împreună prin dialog atât cu Consiliul Concurenței, cu AMRCR, prin acest comitet, sunt sigur că în perioada următoare putem stabiliza prețurile, iar consumatorii și românii să aibă acces la alimente corecte.
Vrem să vedem cu adevărat adaosul comercial practicat pe produsele procesate în România și adaosul comercial practicat pentru produsele care vin din import”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.
Subiectele au fost dezbătute la Conferința Națională „Taste the future 2025 – Agri Food & Retail Summit”, organizată de Antena 3 CNN.