Antena 3 CNN Actualitate Social Un activist de mediu dezvăluie motivul prăbușirii Cascadei Bigăr: "A fost deviată pentru o păstrăvărie"

Un activist de mediu dezvăluie motivul prăbușirii Cascadei Bigăr: "A fost deviată pentru o păstrăvărie"

Mircea Jumanca, activist pentru protecția mediului și ghid de turism, a precizat că motivul prăbușirii Cascadei Bigăr a fost cauzată de intervenția omului în circuitul apei.

Un activist de mediu dezvăluie motivul prăbușirii Cascadei Bigăr: "A fost deviată pentru o păstrăvărie"
de Claudia Popovici    |    07 Iun 2021   •   22:41

Cascada Bigăr, desemnată cea mai frumoasă din lume, s-a prăbușit luni după amiaza din cauze naturale, potrivit Romsilva şi preşedintelui CJ Caraş-Severin.

Mircea Jumanca, activist de mediu şi ghid turistic, contrazice această afirmaţie şi precizează că motivul prăbușirii Cascadei Bigăr este intervenția omului în circuitul apei.

Mai mult, acesta a mai precizat că în ultimii doi ani, au fost observate fisuri în corpul cascadei.

„Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Mircea Jumanca, pentru Deutsche Welle.

Cascada Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița s-a prăbușit luni, în jurul orei 18.00, din cauze naturale, a anunțat Romsilva.

„Avem, din păcate, și o veste neplăcută. Cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița, s-a prăbușit astăzi din cauze naturale”, a anunțat luni pe Facebbok Regia Națională a Pădurilor Romsilva.

Reprezentanții regiei susțin că travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp au crescut în dimensiuni și greutate, iar luni cascada a cedat sub propria greutate.

Cascada Bigăr, din judeţul Caraş-Severin a fost desemnată cea mai frumoasă din lume. Aceasta este vizitată de peste 100.000 de turişti, după amenajarea eco-turistică a zonei.

„Sunt șocat! Era cel mai vizitat loc din județ”

Președintele Consiliului Județean Caraș - Severin spune că este șocat de ceea ce s-a întâmplat.

"Sunt şocat, îmi pare rău. Era cel mai vizitat loc din judeţul nostru. O să analizăm ce este de făcut, dar cu natura nu te joci. E un fenomen normal, ne întristează pentru că aducea multă atenţie şi interes pentru zona noastră, dar Caraş- Severin are multe locuri frumoase şi vă invităm să le vizitaţi”, a declarat Romeo Dunca, pentru News.ro. 

×
Subiecte în articol: Cascada Bigar activist de mediu
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close