Antena 3 CNN Actualitate Social Cât putem să ținem alimentele la congelator. Medicii trag semnalul de alarmă

Cât putem să ținem alimentele la congelator. Medicii trag semnalul de alarmă

Specialiștii avertizează că alimentele păstrate prea mult timp la congelator reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate, dacă nu sunt respectate anumite reguli.

Cât putem să ținem alimentele la congelator. Medicii trag semnalul de alarmă
Sursa foto: Shutterstock
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mar 2023   •   11:03

Simona Carniciu, medic specialist în Nutriție și Boli Metabolice, a explicat, la Antena 3 CNN, care este perioada sigură pentru păstrarea alimentelor în congelator.

"Gheața păstrează foarte bine alimentele, însă, chiar dacă sunt foarte bine congelate, acestea nu pot fi ținute mai mult de o perioadă de șase luni.

În plus, dacă vorbim despre pește, acesta ar trebui să fie ținut la congelator o perioadă și mai scurtă de timp, precum trei luni.

Este important, de asemenea, să avem grijă cum congelăm alimentele.

Dacă le-am cumpărat congelate și le-am adus în siguranță acasă, le putem păstra fără probleme, însă, dacă le congelăm noi, este important să facem în așa fel încât să le punem în frigider cât mai repede, astfel încât să le păstrăm proprietățile nutriționale", a spus medicul.

Citește și: Alertă medicală în Europa! Salmonella și Campylobacter nu mai răspund la antibioticele utilizate până acum

Specialistul a vorbit, de asemenea, și despre riscurile la care ne expunem atunci când consumăm alimentele care au fost congelate prea mult timp.

"Alimentele congelate nu sunt contaminate bacteriologic, însă, cu trecerea timpului, își perd din calități.

Recongelarea alimentelor este dăunătoare, mai ales dacă ne referim la legume și la pește.

Un pește recongelat nu trebuie să mai fie consumat, indiferent dacă a fost sau nu înghețat pe o perioadă mai mică de trei luni", a spus specialistul.

Medicul Simona Carniciu a oferit câteva sfaturi despre felul în care putem să decongelăm corect alimentele și a dezvăluit faptul că mâncarea gătită poate fi păstrată, în condiții bune, în congelator.

"Nu există studii care să demonstreze care este ce mai sănătoasă metodă de decongelare, însă consider că nicio metodă nu este greșită, dacă preparăm cât mai repede produsul pe care l-am dezghețat.

Totuși, este indicat să evităm să punem apă caldă peste produsul înghețat, pentru că ar putea afecta structura fibroasă a alimentelor.

De asemenea, mâncarea gătită poate fi congelată, fiind o metodă care contribuie la reducerea risipei alimentare", a încheiat medicul.

×
Subiecte în articol: carne congelată legume congelate
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close