Antena 3 CNN Actualitate Social Un copil de trei luni a murit nevinovat într-un spital din Suceava, din cauza birocrației

Un copil de trei luni a murit nevinovat într-un spital din Suceava, din cauza birocrației

Un copil de trei luni din Suceava a murit nevinovat după ce părinții lui nu au putut scoate un duplicat după actele medicale fără să plătească o taxă impusă de Consiliul Județean printr-o hotărâre. Micuțul suferea de o malformație complexă la inimă. Cazul a fost prezentat de asociația ”Inima Copiilor

Un copil de trei luni a murit nevinovat într-un spital din Suceava, din cauza birocrației
Sursa foto: Foto: pixabay.com
17 Feb 2020   •   15:13

”Un copil de trei luni a murit sâmbătă dimineață într-un spital din România. Moartea lui - după o suferință cumplită - a fost precedată de o situație absurdă, birocratică. Am vrea să o sistăm. Încercăm să schimbăm ceva pentru copilul de trei luni care a murit ieri dimineață într-un spital din România. Cine ni se alătură?

Situația, pe scurt:

Niște părinti amărâți al unui nou-născut cu malformație complexă la inimă nu au putut scoate un duplicat după actele medicale ale copilului fără să plătească o taxă impusă de Consiliul Județean Suceava printr-o hotărâre. Părinții au înțeles situația critică a copilului lor - internat la terapie intensivă, dar voiau - conform dreptului pe care îl au - să mai ceară o opinie medicală. Nu pot fi judecați pentru asta.
Au cerut copie sau referat medical după fișa medicală a pacientului și s-au lovit de refuz motivat de lege: aceasta se poate elibera doar în baza unei cereri la secretariatul spitalului și plătind o taxă care poate varia între 10 lei și 50 lei. “E un serviciu la cerere și se plăteste”, e justificarea departamentului financiar din unitatea medicală, invocând HCJ 216/27.11.2019.

Familia a plătit taxa, a completat cererea și a primit și referatul după câteva zile. La 48 de ore de la primirea hârtiei, copilul s-a dus.

Întrebare:
1. Există un Ordin de ministru 1410 / 2016, emis în mandatul lui Vlad Voiculescu, care prevede că actele medicale solicitate se eliberează la cerere (anexa 3) în maximum 48 de ore. De cine ascultă o unitate medicală de stat? De un Ordin de ministru sau de o Hotărâre a Consiiului Județean?
2. Dacă situația e gravă, de ce atâta ambiție să ții de o procedură birocratică?

Prieteni, distribuiți această postare. Poate ajunge la Suceava și această taxă impusă de Consiliul Județan va fi anulată. Mulțumim!

#share #fărăTaxe #birocrațieabsurdă”, se arată în postarea distribuită de asociația Inima Copiilor.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close