Antena 3 CNN Actualitate Social Marcel Ciolacu, mesaj cu ocazia Zilei de comemorare a Holocaustului împotriva romilor

Marcel Ciolacu, mesaj cu ocazia Zilei de comemorare a Holocaustului împotriva romilor

Sper ca amintirea unui asemenea eșec al umanității și omeniei să împiedice repetarea lui vreodată, arată premierul Marcel Ciolacu în mesajul adresat miercuri cu ocazia Zilei naționale și europene de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen.

Marcel Ciolacu, mesaj cu ocazia Zilei de comemorare a Holocaustului împotriva romilor
Sursa foto: Agerpres
de Alexandra Dima    |    02 Aug 2023   •   09:54

„Datorită unor oameni inimoși care s-au aliat pentru a documenta și pentru a scoate la iveală crimele împotriva acestei comunități și suferințele îndurate în timpul regimului nazist, știm că peste 500.000 de romi din Europa și-au pierdut viața atunci, în lagăre de muncă forțată, de exterminare sau în timpul deportărilor. Din 25.000 de romi din România deportați în Transnistria, 11.000 au fost răpuși de tifos, de foame și de frig. Au rămas mii de copii orfani, au rămas vieți marcate pentru totdeauna și destine frânte”, arată premierul în mesaj.

Acesta susține că avem datoria de a ne asigura că fiecare nouă generație cunoaște și păstrează viu adevărul, oricât de dureros, pentru împăcarea cu sine și reconciliere.

„Cum reconstituirea adevărului în toate fațetele sale e posibilă mai ales pe bază de mărturii ale supraviețuitorilor sau urmașilor direcți ai acestora, vreau să fim conștienți că dacă nu intensificăm acum cercetarea și culegerea de mărturii, nu vom mai avea ocazia. România și celelalte state europene, conștiente fiind de necesitatea promovării și protejării drepturilor omului și libertăților fundamentale, prețuind unitatea în diversitate, valoarea individualității în universalitate, și-au înțeles rolul de a sprijini comunitatea romă în toate sensurile vitale pentru aceasta, la nivel istoric, cultural și social”, adaugă Marcel Ciolacu.

El a reafirmat angajamentul Guvernului României pentru continuarea eforturilor de combatere a xenofobiei, discriminării și a discursului instigator la ură, de păstrare a memoriei trecutului, de susținere și protejare a supraviețuitorilor, de promovare a educației și cercetării despre această pagină sumbră a istoriei.

„În această zi atât de importantă, transmit comunității rome din România și de pretutindeni toată compasiunea mea pentru suferința și pierderile prin care a trecut, omagiez memoria victimelor Holocaustului împotriva Romilor – Samudaripen și sper ca amintirea unui asemenea eșec al umanității și omeniei să împiedice repetarea lui vreodată”, a încheiat premierul României.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close