Antena 3 CNN Actualitate Social Cum poţi să cumperi vechime pentru pensie. Termenul limită, cât te costă şi câţi ani poţi cumpăra

Cum poţi să cumperi vechime pentru pensie. Termenul limită, cât te costă şi câţi ani poţi cumpăra

Românii care se gândesc la vârsta pensionării şi cărora le lipseşte vechimea în muncă, fie pentru că nu au fost angajaţi, sau au fost angajaţi fără forme legale, pot cumpăra vechime pentru pensie, pentru a beneficia de o pensie mai bună. Astfel, românii pot cumpăra până la maximum 6 ani de vechime pentru pensie.

Cum poţi să cumperi vechime pentru pensie. Termenul limită, cât te costă şi câţi ani poţi cumpăra
de Claudia Popovici    |    03 Feb 2021   •   19:30

Facilitatea se adresează românilor care se gândesc la pensie dar le lipsesc ani de vechime în muncă, fie pentru că au lucrat fără forme legale, sau angajatorul nu le-a plătit cotizaţiile la stat. Pot cumpăra vechime pentru pensie şi cei care au fost plecaţi în străinătate şi nu au avut contracte de muncă, ci doar colaborări, dar şi cei care au avut ghinionul să li se piardă documentele şi nu mai pot dovedi anii de muncă. Pentru toţi aceştia, dar şi pentru cei care s-au angajat mai târziu în viaţă există posibilitatea să-şi cumpere vechime pentru pensie.

Cum cumperi vechime pentru pensie

Pentru un stagiu complet de cotizare la pensii este nevoie de 35 de ani de vechime în câmpul muncii. Dar românii pot ieşi la pensie, la vârsta legală, şi dacă au un stagiu de cotizare de minimum 10 ani. Spre exemplu, o persoană aflată la vârsta pensionării cu doar 5 ani de stagiu de cotizare poate cumpăra restul de 5 ani pentru a beneficia de pensia minimă de 800 de lei.

Cei care au nevoie de toţi cei 6 ani trebuie să plătească un total de 23.200 de lei. Pentru fiecare an în parte, calculul este făcut separat, în funcţie de salariul minim brut din anul respectiv. 

  • 2013:   800 lei            2.895 lei/pe an
  • 2014:   900 lei            3.151 lei/pe an
  • 2015:  1.050 lei          3.195 lei/pe an
  • 2016:  1.250 lei          3.734 lei/pe an
  • 2017:  1.450 lei          4.523 lei/pe an
  • 2018:  1.900 lei          5.700 lei/pe an

sursa calculelor: Adevărul.ro

Din septembrie 2021, Guvernul oferă posibilitatea românilor să-şi cumpere anii de vechime pentru pensie, prin OUG 163/2020.  Documentul spune că românii pot cumpăra vechime pentru pensie, în baza unui contract încheiat cu casa de pensii din judeţul de reşedinţă. Atenţie, încheierea acestui contract trebuie să se facă până la data de 31 august 2021. Apoi, de la 1 septembrie, ar trebui să intre în vigoare noua lege a pensiilor. Şi aici este prevăzută posibilitatea ca românii să-şi cumpere vechime pentru pensie, însă doar 5 ani, nu 6 ca în prezent.

De reţinut că în noua lege a pensiilor care va intra în vigoare la 1 septembrie 2021 nu există limită de timp pentru depunerea dosarelor de cumpărare a vechimii pentru pensie. Aşadar, acest mecanism devine unul permanent şi nu temporar. Practic, orice român va putea să-şi cumpere vechime pentru pensie, pentru a-şi acoperi anii lipsă.

Informaţii supliementare despre mecanismul prin care puteţi să cumpăraţi vechime pentru pensie găsiţi în acest LINK.

Cum cumperi vechime pentru pensie. Beneficii stagiul complet de cotizare

Realizarea sau depăşirea stagiului complet de cotizare conferă urmăroarele beneficii:

  • · reducerea vârstei standard de pensionare - în situaţia persoanelor care au desfăşurat activitate în fosta grupa I de munca și/sau condiţii deosebite/speciale de muncă;
  • · posibilitatea solicitării cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare a pensiei anticipate/anticipate parţiale.

Până la data de 1 aprilie 2001, dovada realizarii stagiului de cotizare se face cu carnetul de muncă, iar după această dată, acesta rezultă din declaraţiile nominale de asigurare depuse de angajator

Noua Lege a pensiilor vine cu schimbări. Cum se vor acorda acum sporurile în funcție de vechimea în muncă

 

×
Subiecte în articol: vechime pentru pensie
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close