Antena 3 CNN Actualitate Elena Udrea, refugiat politic în Costa Rica. Judecătorii ÎCCJ: Udrea a făcut doar o cerere

Elena Udrea, refugiat politic în Costa Rica. Judecătorii ÎCCJ: Udrea a făcut doar o cerere

Elena Udrea, refugiat politic în Costa Rica. Judecătorii ÎCCJ: Udrea a făcut doar o cerere
13 Apr 2018   •   11:34

Update: Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins vineri cererea depusă de Elena Udrea de a fi audiată la distanţă în dosarul "Gala Bute", prin videoconferinţă sau comisie rogatorie, deoarece nu rezultă din înscrisurile depuse de avocaţii săi că a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.

"Din înscrisurile prezentate, emise de autorităţile din Costa Rica, nu rezultă că a primit statutul de refugiat sau de refugiat politic, ci doar că a formulat o solicitare către autorităţi de a primit statutul de refugiat", a spus preşedintele completului de judecată.

Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a depus vineri un memoriu în instanţă, prin care Elena Udrea solicita să fie audiată prin videoconferinţă sau comisie rogatorie în procesul "Gala Bute", susţinând că a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica, ţară unde şi-a stabilit reşedinţa.

Știrea inițială:

Elena Udrea ar fi obținut statutul de azilant politic în Costa Rica. Anunțul a fost făcut de avocatul fostului ministru, vineri, la ÎCCJ.

Acest lucru îi conferă mai multe avantaje, având în vedere că extrădarea, în cazul unei condamnări, va fi destul de greoaie. 

Magistraţii judecă, vineri, ultimul termen al dosarului Gala Bute, în care fostul ministru al turismului e acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu.

În sala de judecată, avocatul Elenei Udrea a spus că „din 1989 nu a mai fost o asemenea situație în care un cetățean român să primească într-un stat parte statutul de refugiat politic. Acestă convenție se impune a fi analizată având în vedere aceasta a intrat în vigoare în 1954”.

„Elena Udrea mi-a trimis azi solicitarea de a fi audiata în această cauză prin video conferință sau comisie rogatorie, ea având statutul de refugiat politic în Costa Rica. (...) Elena Udrea are în prezent reședință în Costa Rica iar ea beneficiază de cel mai larg exercițiu al drepturilor prevăzute de statul în care se află”, a declarat avocatul Elenei Udrea.

„În 21 martie, i s-a acordat acest statut de refugiat. Acest statut o protejează de eventuale cereri de extrădare. I se acordă toate drepturile de a i se facilita dreptul la aparare. (...) Odată ce a primit carnetul de refugiat, are acest statut. E pe un an de zile, dar după un an de zile va primi carnetul definitiv. E provizoriu, pentru că așa e procedura”, a mai spus avocatul Elenei Udrea. 

Citește și: Elena Udrea, sentință finală în dosarul "Gala Bute"

În primă instanţă, Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri uriaşe, de aproape trei milioane de euro. Udrea aşteaptă sentinţa finală în Costa Rica, unde se află de câteva luni. 

×
Subiecte în articol: Costa Rica politic refugiat Elena Udrea
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close