Antena 3 CNN Actualitate Social Un milion de familii nu își pot plăti facturile: ”Cu cât se întârzie mai mult cu măsurile, cu atât va fi mai rău”

Un milion de familii nu își pot plăti facturile: ”Cu cât se întârzie mai mult cu măsurile, cu atât va fi mai rău”

Dumitru Chisățilă, președintele Asociației Energie Inteligentă, a spus, la Antena 3, că trebuie să fie luate măsuri în privința facturilor uriașe pe care le primesc românii, dar și în privința prețurilor mari utilități.

Un milion de familii nu își pot plăti facturile: ”Cu cât se întârzie mai mult cu măsurile, cu atât va fi mai rău”
Sursa foto: Captură Antena 3
de Andreea Ştefan    |    15 Sep 2021   •   10:11

”Sunt câteva crize în desfășurare și aici vorbim, în special, de sărăcia energetică și elementele legate de aceste creșteri ale facturii și posibile scenarii cu care am putea să ne confruntăm în această iarnă. Spun scenarii pentru că, în momentul de față, lucrările nu sunt neapărat confirmate că se întâmplă, așa este un scenariu extrem.

Din păcate, sunt puține de spus din perspectiva cosnumatorului. Consumatorul este adus cumva în această situație și se va confrunta cu unele din aceste elemente. Este foarte important ca, în momentul de față, să se încerce la nivelul administrativ tot ceea ce se mai poate încerca.

”Am dat un plan de măsuri de mai bine de o lună jumătate”

În ceea ce privește facturile, noi, ca asociație, am dat un plan de măsuri de mai bine de o lună jumătate. Sunt aspecte care pot fi luate în considerare, pot să fie aplicate. Cu cât se întârzie mai mult, cu atât va fi mai rău pentru români.

În ceea ce privește asigurarea cu gaze naturale, pentru perioada de iarnă, în situația unor temperaturi extreme, există posibilitatea ca, încă de pe acum, să se crească cantitatea de gaze înmagazinate în depozite de înmagazinare, să se încerce contractarea de gaze din afara României, pentru a asigura aceste gaze naturale în perioadele în care consumul este foarte ridicat.

(...) Din păcate, la nivelul oamenilor, cei care stau la bloc sau cei care stau în zone în care nu au posibilitatea de a folosi alte forme de energie, lucrurile sunt destul de reduse ca abordare. La nivelul celor care au posibilitatea să folosească o alternativă, recomandarea mea este să se doteze cu forma alternativă. Mă refer la cei care stau la case și au posibilitatea să folosească și butelii sau lemne”, a declarat Dumitru Chisăliță la Antena 3.

Spania a plafonat prețul gazelor

Pentru a ieși din această criză, Spania a plafonat prețul gazelor naturale, va reduce taxele și va redirecționa profiturile companiilor energetice.

Dumitru Chisăliță a fost întrebat de ce Spania a putut să plafoneze prețul gazelor, însă în România ni se spune că acest lucru nu este posibil, iar acesta a răspuns: ”Aș vrea să fac o corecție, nu este vorba de o plafonare. (...) E o diferență foarte mare între a plafona și a veni cu niște măsuri administrative.

Și noi am propus toate aceste elemente în urmă cu o lună și jumătate. Ele puteau să fie de foarte multe ori aplicate și putea să se intre treptat în această problemă, așa cum a făcut și Spania”, a mai spus Chisăliță.

×
Subiecte în articol: Dumitru Chisăliță facturi
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close