Antena 3 Actualitate Social Klaus Iohannis: Avem responsabilitatea să reflectăm asupra parcursului României pentru a avea un viitor democratic

Klaus Iohannis: Avem responsabilitatea să reflectăm asupra parcursului României pentru a avea un viitor democratic

24 Oct 2018   •   14:09
Klaus Iohannis: Avem responsabilitatea să reflectăm asupra parcursului României pentru a avea un viitor democratic

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că românii au responsabilitatea să reflecteze, în anul Centenarului, la parcursul României pentru un viitor democratic, sigur şi prosper.

"În acest secol de existenţă a statului naţional român, păstrarea unităţii şi suveranităţii ţării noastre a fost posibilă şi prin sacrificiul şi dăruirea celor care, cu onoare şi mândrie, au purtat uniforma militară. Am primit o moştenire de care să fim mândri şi avem, la rândul nostru, responsabilitatea ca, la acest moment aniversar, să reflectăm asupra parcursului pe care trebuie să îl urmeze România pentru a avea un viitor democratic, sigur şi prosper", a declarat şeful statului, miercuri, în discursul susţinut la dejunul oficial, oferit cu prilejul Zilei Armatei României, în onoarea militarilor şi civililor din ţară şi din teatrele de operaţii.

El a subliniat că Armata reprezintă una dintre "instituţiile fundamentale ale României şi ale statalităţii noastre, un pilon esenţial în menţinerea securităţii într-o lume extrem de dinamică, în continuă schimbare, caracterizată de permanente provocări".

"Cu atât mai important, într-un context atât de complicat, este ca cetăţenii să se ştie apăraţi şi la adăpost de orice pericol. Iar românii îşi manifestă, constant, încrederea în Armată, ceea ce reprezintă cea mai bună dovadă că profesionalismul şi implicarea tuturor celor care slujesc, în uniformă, sub drapelul tricolor, sunt preţuite şi respectate. Militarii noştri sunt la fel de bine apreciaţi şi de către partenerii internaţionali, fiind recunoscuţi drept buni camarazi, total dedicaţi misiunilor încredinţate, ceea ce face ca Armata noastră să fie un foarte bun ambasador al României în lume. Mai mult, participarea la operaţii multinaţionale, pe diferite continente, în Irak şi Afganistan, în Bosnia Herţegovina şi Kosovo, a consolidat atât Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi statutul ţării noastre în NATO şi Uniunea Europeană", a mai spus Iohannis.

Şeful statului a arătat că România a dovedit că este un furnizor de securitate "credibil, predictibil şi a cărui politică de securitate este bazată pe transparenţă şi pe ataşamentul faţă de valorile euroatlantice ale statului de drept şi ale democraţiei funcţionale".

El a amintit de alocarea a 2% din PIB pentru Armată, subliniind că dotarea Forţelor Terestre, a Forţelor Aeriene şi a Forţelor Navale cu tehnică militară modernă, precum şi asigurarea instruirii eficiente şi creşterea nivelului de pregătire de luptă a structurilor militare vor contribui în mod decisiv la îndeplinirea dezideratului ca România să devină mai puternică.

"Pentru a atinge, însă, un nivel superior de performanţă, Guvernul, Ministerul Apărării Naţionale şi Statul Major al Apărării au responsabilitatea iniţierii şi derulării programelor necesare creşterii capacităţii combative a armatei, conform angajamentelor asumate, precum şi a asigurării ritmicităţii utilizării fondurilor bugetare, astfel încât să existe certitudinea angajării şi utilizării acestora", a subliniat el.

Klaus Iohannis a precizat că statul român trebuie să acţioneze, în continuare, pentru consolidarea şi extinderea Parteneriatului strategic cu SUA, precum şi pentru menţinerea şi creşterea relevanţei noastre strategice, în calitate de membru cu drepturi depline al NATO şi UE.

"Armata României înseamnă, în primul rând, acei oameni care s-au dedicat unei profesiuni de credinţă, aceea de apărare a ţării, chiar cu sacrificiul vieţii. Le mulţumesc militarilor şi civililor care lucrează în Armata României pentru nivelul înalt de pregătire dovedit în activităţi şi misiuni comune cu aliaţii şi partenerii noştri, în teatrele de operaţii, pe pământ, în aer sau pe apă. Vă doresc mult succes în continuare! România are nevoie de forţa şi implicarea dumneavoastră pentru construirea unui viitor sigur şi prosper, în beneficiul tuturor cetăţenilor!", a conchis Iohannis.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis responsabilitate România

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close