Antena 3 CNN Actualitate Social PENSII 2020. Cinci salarii la pensionare pentru această categorie. Cui se adresează

PENSII 2020. Cinci salarii la pensionare pentru această categorie. Cui se adresează

PENSII 2020. Cinci salarii la pensionare pentru această categorie. Cui se adresează
Sursa foto: Foto: pixabay.com
29 Noi 2019   •   08:22

PENSII 2020.  Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care vine în sprijinul unei categorii speciale de lucrători, a căror activitate a devenit deosebit de periculoasă în ultima perioadă de timp.

PENSII 2020 Proiectul modifică Statutul personalului silvic, în virtutea căruia persoanele care protejează pădurile, lacurile sau ariile naturale vor obține o serie de beneficii, printre care dreptul la locuință de serviciu, ajutor financiar pentru plata chiriei sau cinci salarii brute în ultima lună de activitate înainte de pensionare, scrie dcnews.ro.

PENSII 2020 Conform aceluiași proiect legislativ, care trebuie promulgat de președintele țării pentru a intra în vigoare, pădurarii vor fi dotați și vor putea folosi armament de serviciu, letal sau neletal. ”Statutul special este conferit de portul de armă, de îndatoririle specifice în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi de riscurile meseriei, care îi pot afecta integritatea fizică şi viaţă”, se precizează în actul normativ.

PENSII 2020 De asemenea, pădurarii vor avea dreptul la locuință de serviciu sau indemnizație pentru plata chiriei. ”Personalul silvic care nu deţine locuinţă personală în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, poate beneficia de locuinţă de serviciu, de protocol sau de intervenţie, după caz. în cazul în care acest lucru nu este posibil, personalul silvic beneficiază de o indemnizaţie lunară neimpozabilă în cuantum de 30% din salariul mediu net pe economie”, se arată în textul proiectului. 

PENSII 2020 Pe de altă parte, personalul silvic pensionat la vârsta standard va beneficia de o gratificaţie egală cu minimum 5 salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator. În plus, în cazul în care angajații din acest sector de activitate își pierd total sau parţial, în timpul serviciului, capacitatea de muncă ca urmare a săvârşirii împotriva sa a unei infracţiuni contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii sau ca urmare a unei boli profesionale, primeşte pensie de invaliditate, în condiţiile legii.

PENSII 2020 Pe lângă această pensie, aceste persoane vor beneficia, în egală măsură, și de o gratificaţie egală cu de 10 ori salariul brut pe ultima lună de activitate, suportată de angajator. Personalul silvic beneficiază de asigurare de sănătate şi asigurare de risc de accidente suportată de angajator pe toată durata contractului de muncă.

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close