Antena 3 CNN Actualitate Social Poveştile neştiute ale ruinelor din Capitală - Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu

Poveştile neştiute ale ruinelor din Capitală - Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu

Poveştile neştiute ale ruinelor din Capitală - Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu
26 Sep 2015   •   18:45

Au trecut 62 de ani de când conducerea României comuniste transforma Bucureştiul pentru a găzdui Festivalul Internaţional al Tineretului. Atunci groapa Vergului s-a transformat în Parcul Sportiv 23 august.

Tot atunci, pentru a găzdui serbările socialiste se construia Teatrul de Vară din parcul Bazilescu. O copie fidelă a amfiteatrului de la Soci, din Rusia, cu două mii de locuri, care acum zace în paragină.

Reporterii Antena 3 au mers pe urmele exploratorilor urbani şi vă prezintă poveşti neştiute ale oraşului.

În nordul capitalei, în inima cartierului Bucureştii Noi, se întinde parcul Bazilescu. Cunoscut drept Nicolae Bălcescu înainte de Revoluţie, parcul ascunde una dintre cele mai importante lucrări de arhitectură contemporană -  Teatrul de Vară. E practic unul din cele mai mari amfiteatre în aer liber din ţară.

În urmă cu 62 de ani, Gheorghe Gheorghiu Dej, preşedintele consiliului de miniştri al Republicii Populare Române, schimba faţa Bucureştiului. Pentru a-şi împlini visul de a organiza la noi cel de-al patrulea Festival Mondial al Tineretului şi Studenţilor, a pus zeci de mii de oameni la muncă. Pe 50 de şantiere au lucrat, voluntar, 45 de mii de oameni, consemna presa vremii.

Era nevoie de infrastructură pentru a putea aduce la Bucureşti 30 de mii tineri din 111 ţări.

Faţada teatrului e susţinută de nouă coloane corintice, care dau teatrului aerul de templu grecesc. Unul în ruină, cu bucăţi căzute de stucatură şi ornamentele care în unele locuri au rămas doar punct de sprijin pentru porumbei. În amfiteatru nu se mai poate intra de ani de zile. Construcţia e împrejmuită cu un gard înalt, iar pe alocuri mai vezi câte un semn pe care scrie mare: Pericol de prăbuşire.

La Soci, ruşii merg la spectacole şi în zilele noastre. Pentru că la ei, Teatrul de vară după care a fost ridicat cel din parcul Bazilescu încă este folosit. Construit în 1937, cu 16 ani înaintea celui din Bucureşti, cel din Soci găzduieşte în fiecare vară spectacole care atrag mii de oameni. La noi, Teatrul de vară mai atrage doar regrete.

Situaţia juridică a Teatrului de Vară e simplă. Clădirea este a Ministerului Culturii, iar terenul al Primăriei Sectorului 1. Primăria l-a cerut de la Minister ca să-l poată reabilita, Ministerul nu l-a dat, iar tencuiala a căzut. Şi cade în continuare, până se va prăbuşi întregul edificiu.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close