Antena 3 CNN Actualitate Softul pentru reţeta electronică este funcţional, dar CNAS nu ştie să-l folosească

Softul pentru reţeta electronică este funcţional, dar CNAS nu ştie să-l folosească

Softul pentru reţeta electronică este funcţional, dar CNAS nu ştie să-l folosească
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    01 Iun 2012   •   23:39

Softul pentru reţeta electronică este funcţional încă de săptămâna trecută, când s-au făcut nişte demonstraţii în acest sens, însă reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu ştiu să-l folosească şi să dea acces medicilor de familie în sistem, a declarat fostul director al CNAS, dr. Dorin Ionescu.

"Reţea electronică este funcţională de săptămâna trecută. Am dovedit acest lucru prin simulările făcute într-o conferinţă. Problema este a CNAS, care nu ştie să folosească softurile", a declarat vineri, fostul director al CNAS, dr. Dorin Ionescu, potrivit Mediafax.

Medicul Ionescu a spus că medicii de familie ar fi putut accesa softul încă de vineri, dacă reprezentanţii Casei le-ar fi permis accesul la acesta.

"CNAS trebuia să dea acces medicilor de familie la soft. Dar, dacă nu au făcut-o, nu înseamnă că soft-ul nu este funcţional, ci că sunt oameni care nu ştiu să-l folosească", a explicat Ionescu.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, dr. Rodica Tănăsescu, a spus vineri că nu erau făcute modificările la soft necesare pentru ca medicii să poată utiliza aplicaţia de eliberare e reţetei electronice.

"Nu ne dorim să facem un lucru în grabă, numai aşa, ca să bifăm că l-am făcut. Ne dorim ca atunci când sistemul va intra în funcţiune, totul să meargă bine. Până acum, nu au fost făcute modificările la soft", susţine Tănăsescu.
  
Sistemul electronic de prescriere a medicamentelor ar fi trebuit să intre în funcţiune, cu titlu experimental, astăzi, 1 iunie, noile reţete urmând să fie eliberate, timp de câteva luni, în paralel cu cele clasice şi să devină obligatorii din iulie, potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Potrivit reprezentanţilor SIVECO, sistemul CNAS pentru reţeta electronică a fost testat pentru 10.000 de conectări pe secundă, ceea ce înseamnă, teoretic, 1,5 milioane de reţete pe zi, în condiţiile în care, potrivit datelor din SIUI, în România se eliberează lunar circa 3,5 milioane de reţete.

Cardul electronic al pacientului va fi introdus în noiembrie, iar distribuirea lui va avea o frecvenţă de un milion de bucăţi pe lună.

Întregul sistem electronic a costat aproximativ nouă milioane de euro şi a fost finanţat din fonduri europene nerambursabile.




×
Subiecte în articol: CNAS soft medici
Parteneri
Max Verstappen a câștigat cursa de sprint la Shanghai
x close