Antena 3 CNN Actualitate Şomerii români se recalifică. Vezi care sunt cele mai de succes domenii

Şomerii români se recalifică. Vezi care sunt cele mai de succes domenii

Şomerii români se recalifică. Vezi care sunt cele mai de succes domenii
Sursa foto: Foto: stiri.com.ro
de M.Z.    |    01 Dec 2011   •   09:22

Viitorul sună bine în turism. Sunt siguri de asta zeci de mii de români care, rămaşi fără un loc de muncă, s-au apucat de cursuri de recalificare.

În ultimele patru luni, peste 30.000 de bucureşteni au învăţat să fie bucătari, cofetari sau cameriste. Toţi vor să se angajeze fie în hotelurile de top din România, fie în marile lanţuri din străinătate.

Beneficiile par a fi pe măsură, pentru că salariul unui bucătar în România poate ajunge şi la 1.000 de euro. Momentul este ideal pentru că în ţară, în trei luni, începe sezonul angajărilor în lanţurile hoteliere.

"Piaţa în momentul de faţă cere cam 30% din personalul existent în unităţiile hoteliere. Se solicită a fi înlocuit pentru că personalul migrează de la o unitate la alta sau pleacă să lucreze în străinătate", a declarat Gabriela Berechet, directorul unei companii de investiţii în turism.

Hotelurile din Occident aşteaptă personalul din România cu braţele deschise, dar şi bucureştenii sunt interesaţi de locuri de muncă în străinătate. Dintre cei 30.000 de oameni care s-au înscris la cursuri, peste 60% sunt interesaţi de un job peste hotare.

"Sunt două nişe. Între 15 şi 25 de ani şi între 55 şi 65 de ani. Şi aceşti oameni, unii dintre ei - cei tineri, nu au experienţă. Ceilalţi au experienţă, dar nu mai sunt căutaţi de angajator. Din ce am văzut noi, angajatorii caută doar oameni dedicaţi muncii", a explicat Daniela Şerban, directorul unei firme de recrutare.

În momentul de faţă, România are 444.000 de şomeri, dintre care peste jumătate sunt trecuţi de 40 de ani şi vor să îşi schimbe domeniul de activitate pentru a se putea reangaja.

 


×
Subiecte în articol: turism someri România
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close