Antena 3 CNN Actualitate Sorin Oprescu trebuie sã prezinte până vineri decizia de desfiinţare a Cathedral Plaza

Sorin Oprescu trebuie sã prezinte până vineri decizia de desfiinţare a Cathedral Plaza

Sorin Oprescu trebuie sã prezinte până vineri decizia de desfiinţare a Cathedral Plaza
Sursa foto: foto: Intact Images
15 Oct 2013   •   23:26

Primarul Capitalei Sorin Oprescu trebuie să prezinte, până vineri decizia de desfiinţare a Cathedral Plaza, fiind somat de executorul judecătoresc să pună în aplicare decizia irevocabilă a Curţii de Apel Ploieşti, informeazã Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB), conform MEDIAFAX.
   
La Primăria Capitalei a fost înregistrată, pe 17 septembrie, o somaţie de la un executor judecătoresc pentru emiterea, de către primarul general, în termen de 10 zile, a deciziei de desfiinţare a imobilului Cathedral Plaza. De asemenea, primarul a fost somat să plătească suma de 7.688 de lei, cu titlul de cheltuieli de executare silită, către ARCB, Mihaela Dudac şi Iuliana Bor, care au depus acţiunea în instanţă pentru desfiinţarea Cathedral Plaza.
   
Întrucât decizia nu a fost emisă, iar termenul prevăzut în somaţie a expirat, pe 3 noiembrie, primăria a primit o solicitare din partea executorului judecătoresc ca, până pe 17 octombrie, la ora 14.00, Sorin Oprescu să emită decizia privind desfiinţarea construcţiei şi să achite reclamanţilor suma de 7.688 de lei.
   
"În loc sã treacã la acţiune, primarul general este consiliat de aceeaşi casă de avocaţi care reprezintă şi interesele clădirii Cathedral Plaza, găsind tot felul de subterfugii pentru neaplicarea hotărârii judecătoreşti, fie prin avansarea unor sume fabuloase privind costurile desfiinţării construcţiei, fie prin invocarea unor riscuri iluzorii privind siguranţa catedralei în caz de desfiinţare a construcţiei ilegale, atitudine care aduce mai mult a ameninţare decât a îngrijorare", se arată într-un comunicat al ARCB.
   
Reprezentanţii Arhiepiscopiei mai observã că, deşi nu îşi găseşte timp pentru a trece la demolarea Cathedral Plaza, totuşi primarul Sorin Oprescu a avut timp să autorizeze demolarea unei case istorice, legată de viaţa şi personalitatea monseniorului Vladimir Ghika, declarat de curând fericit de către Biserica Catolică şi pentru care s-a constatat calitatea de deţinut politic de către Tribunalul Bucureşti.

Episcopii catolici din Europa, reuniţi în Adunarea Plenară a Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE), desfăşuratã la Bratislava, şi-au manifestat îngrijorarea faţă de neaplicarea de către primarul general al Capitalei a deciziilor instanţelor de judecată din România, referitoare la demolarea edificiului construit ilegal lângă Catedrala romano-catolica Sf. Iosif din Bucureşti, într-un comunicat remis presei internaţionale, în data de 7 octombrie.
   
Sorin Oprescu declara, pe 26 septembrie, că nu a primit nicio somaţie de emitere a dispoziţiei de desfiinţare a Cathedral Plaza.
   
Edilul spunea, tot atunci, că pentru a pune în practică hotărârea definitivă şi irevocabilă a instanţei care prevede demolarea imobilului Cathedral Plaza trebuie emisă o dispoziţie de primar, fiind necesară şi evaluarea cheltuielilor în acest scop.
       
Întrebat cât vor costa lucrările de demolare, primarul general al Capitalei a subliniat că, deşi nu a fost finalizată evaluarea, ar fi vorba despre aproximativ 4 milioane de euro,
dar întrebat despre cine va plăti efectiv lucrările de demolare a imobilului, primarul Capitalei a arătat că municipalitatea va recupera banii, însă, până atunci, este vorba despre punerea în aplicare a unei decizii a instanţei.
   
Episcopii catolici din România sunt nemulţumiţi că primarul general Sorin Oprescu tergiversează, în opinia lor, luarea de măsuri pentru desfiinţarea Cathedral Plaza, trimiţându-i edilului pe 17 septembrie o scrisoare în care îi cereau acestuia să aplice decizia instanţei privind demolarea clădirii.
   
Curtea de Apel Ploieşti a decis irevocabil, pe 23 ianuarie, demolarea turnului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată această construcţie la destinaţia iniţialã, aceea de parc. Curtea a menţinut astfel sentinţa din 26 iunie 2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa.

×
Subiecte în articol: Cathedral Plaza
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close