Pacienţii îşi vor putea alege, contra-cost, medicul la care se tratează. Aceasta este una dintre prevederile proiectului care va legaliza şpăga în spitale. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a explicat în cadrul unei
Ediţii Speciale la Antena 3, cum va funcţiona noul sistem.
Legea adoptată de Senat prevede ca în spitale şi dispensare medicii să poată presta servicii suplimentare, care vor fi plătite de către pacienţi. Toate acestea, fără să afecteze desfăşurarea normală a activităţii. În plus, nu este obligatoriu ca medicii care prestează aceste servicii să fie din spitalul respectiv.
Potrivit noii legi, dacă personalul medical desemnat de către pacient sau de către reprezentantul său este din afara unităţii medicale, costurile legate exclusiv de prestaţia actului medical vor fi plătite de către pacient direct personalului medical desemnat. Costul tratamentelor suplimentare făcute de spitale este stabilit de către Guvern. În schimb, medicii pot să îşi stabilească propriile tarife, pe care le impun pacienţilor.
După ce primeşte banii, medicul trebuie să îi declare la Fisc şi să plătească un impozit. Ca să fie evitate situaţiile în care medicul ascunde veniturile, toate serviciile prestate de către acesta sau de către spital vor fi făcute pe bază de contract cu pacientul. Banii încasaţi de spital vor fi folosiţi pentru reparaţii, fondul de dezvoltare sau service pentru echipamente.
Reprezentanţii medicilor consideră însă propunerea Guvernului un act de "desconsiderare", nu doar faţă de medici, dar şi faţă de pacienţi.
Reprezentanţii Asociaţiei pacienţilor susţin şi ei că prin această lege bolnavii vor fi discriminaţi. Cei săraci vor rămâne pe lista de aşteptare, iar cei cu bani vor fi trataţi de cei mai buni medici.