Antena 3 CNN Actualitate Spune da introducerii vaccinului pneumococcic!

Spune da introducerii vaccinului pneumococcic!

Spune da introducerii vaccinului pneumococcic!
03 Noi 2012   •   22:55

Părinţii care susţin includerea vaccinului pneumococic în grila de imunizări gratuite pot semna petiţia online „Spune DA introducerii vaccinului pneumococic!“, pentru a determina autorităţile să ia o decizie în acest sens. Petiţia a fost iniţiată în urmă cu două săptămâni de reprezentanţii campaniei Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie şi poate fi semnată la adresa http://www.petitieonline.com/spune_da_introducerii_vaccinului_pneumococic. Până în prezent aproape 4.500 de părinţi au semnat deja această petiţie online. 

Bolile pneumococice sunt considerate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept cea mai frecventă cauză a mortalităţii infantile, din categoria bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. În lume, în fiecare an, aproximativ 1 milion de copii cu vârsta până în cinci ani mor din cauza bolilor pneumococice, iar România înregistrează un record negativ în privinţa deceselor infantile în Europa, fiind printre ţările cu cea mai mare rată la acest capitol.

„Boli precum pneumonia, meningita sau otita medie acută provocate de pneumococ pot duce la deces, iar dacă cei mici reuşesc să învingă acest inamic – pneumococul - rămân de multe ori cu sechele grave. De aceea, este foarte important să ne vaccinăm copiii încă de mici, la recomandarea medicului de familie, aceasta fiind singura metodă de protejare a micuţilor noştri“, a afirmat Andreea Marin Bănica, ambasadorul campaniei Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie.

În prezent doar 2% din părinţii români îşi permit să-şi vaccineze copiii împotriva bolilor pneumococice, în timp ce la nivel european 23 de state UE au deja acest vaccin inclus în programul de imunizări gratuite.

În România, 1 din 5 copii cu vârsta până într-un an care ajung la medicul de familie sau în spital suferă de o boală potenţial pneumococică, iar rezistenţa pneumococului la antibiotic este în creştere. Astfel, 1 din 4 decese este produs de bolile respiratorii, pneumococul putând fi responsabil de mare parte din cazuri, în timp ce în lume, în fiecare an, pneumococul provoacă peste 14,5 milioane de episoade de boli pneumococice grave la copiii mai mici de 5 ani.

Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 (CNP 2013) este o campanie iniţiată şi susţinută de 8 organizaţii ale societăţii civile şi asociaţii profesionale de medici care îşi propun să militeze pentru dreptul copiilor din România de a beneficia de un program de prevenţie a bolilor penumococice.

Coaliţia, lansata în urmă cu două luni, desfăşoară o amplă campanie de informare a publicului larg, a medicilor şi a autorităţilor din România cu privire la riscurile şi costurile absenţei unui program de prevenţie a bolilor pneumococice, având ca obiectiv crearea primului program naţional de imunizare care să cuprindă şi vaccinarea antipneumococică în România, începând din 2013.

Semnează şi tu petiţia online pentru părinţi, accesând următorul link: http://www.petitieonline.com/spune_da_introducerii_vaccinului_pneumococic !

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close