Antena 3 CNN Actualitate Stănculescu: Am ştiut din ziua în care l-am omorât pe Ceauşescu că trebuie să ma aştept la un bumerang

Stănculescu: Am ştiut din ziua în care l-am omorât pe Ceauşescu că trebuie să ma aştept la un bumerang

Stănculescu: Am ştiut din ziua în care l-am omorât pe Ceauşescu că trebuie să ma aştept la un bumerang
15 Oct 2008   •   19:37

Generalul Victor Athanasie Stănculescu a făcut ultimele declaraţii în stare de libertate, în cadrul unei conferinţe de presă la hotelul Howard Johnson din Capitală. Stănculescu a vorbit despre evenimentele din decembrie '89, despre episodul Timişoara, arătând încă o dată faptul că pe 17 decembrie, se afla acolo în calitate de trimis al ministrului Apărării şi nu a preluat comanda armatei.?Nu am preluat conducerea armatei, nu am instruit trupele şi nu am dat ordin să se tragă.? a spus Stănculescu, adăugând că, de altfel, în momentul în care a ajuns la Timişoara a fost informat că deja ?se trăgea?.
Regretul generalului Stănculescu este că justiţia română îl incriminează în dosarul Revoluţiei, nerecunoscându-i aportul pe care l-a avut la finalizarea acesteia şi la căderea regimului comunist.
?Dacă eram minte limpede, nu dădeam puterea din mână. Mi s-a reproşat că aşa îmi trebuie dacă nu am ştiut să merg până la capăt. Să ţin 2-3 ani sistemul militar în funcţiune, să se sedimenteze situaţia post comunistă şi apoi sa organizez alegeri.? În schimb, generalul a preferat să dea puterea societăţii civile. ?Am condus operaţiunea de la Târgovişte care s-a încheiat cu moartea soţilor Ceauşescu. Eu am schimbat regimul prin forţa militară. Nu am luat puterea militară când am avut-o în mână, am vrut sa o dau societăţii civile.? a spus Stănculescu.
Deşi deznodământul acestui dosar nu îi este favorabil, generalul Stănculescu declară ca a ştiut că lucrurile se vor sfârşi aşa. El consideră ca a fost condamnat de un sistem căruia i-a dat mână liberă şi nu a ieşit ce a gândit, ce a crezut el. ?Regret ca am dat puterea actualului sistem.? a spus Stănculescu, adăugând că se aştepta într-un fel la acest deznodământ. ?Am ştiut din ziua în care l-am omorât pe Ceauşescu că trebuie să ma aştept la un bumerang de undeva din zonă.? a mai spus generalul.
În privinţa evenimentelor din decembrie '89, Stănculescu a precizat că există ?adevăruri? care vor fi probabil dezvăluite în momentul în care el nu va mai fi în viaţă. Despre aceste lucruri, generalul a declarat că nu doreşte să vorbească pentru ?a nu mai pune pe focul care arde în România şi altele?.
Victor Athanasie Stănculescu a fost arestat miercuri seară şi transportat la sediul Poliţiei Capitalei, unde va fi supus unui control medical. În urma acestuia, generalul va fi transferat la spitalul penitenciarului Jilava.
?Rămân cu fruntea sus. Nu mi-e frică nici mai departe? a declarat generalul, înainte să fie ridicat de poliţie, exprimându-şi totuşi regretul că justiţia română nu l-a tratat ca pe un general al armatei şi l-a trimis ?la închisoare alături de nişte puşcăriaşi?.
Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close