Antena 3 CNN Actualitate Străinii vor avea limită la cumpărarea terenurilor pe teritoriul României

Străinii vor avea limită la cumpărarea terenurilor pe teritoriul României

Străinii vor avea limită la cumpărarea terenurilor pe teritoriul României
15 Oct 2012   •   16:10

De anul viitor statul va lua măsuri pentru a limita cumpărările de teren de către străini, după liberalizarea pieţei, la 1 ianuarie 2014, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, scrie Mediafax.

Acesta a adăugat că Mininisterul Agriculturii va lua măsuri astfel încât în anul 2013 să preîntâmpine un fenomen "de care s-au speriat foarte mulţi".

"În momentul de faţă persoanele fizice străine nu au în proprietate teren în România. Piaţa funciară se va liberaliza de la 1 ianuarie 2014, conforma tratatului de aderare pe care îl avem şi care este semnat şi vis-a-vis de care nu putem face modificări", a spus ministrul.

Ministrul a mai adăugat că în 2013 va fi pregătită o agenţie, cel mai probabil Agenţia Domeniilor Statului, pentru a fi "un fel jucător pe piaţa funciară" şi care să dea aviz persoanelor fizice străine interesate de achiziţia de terenuri în România, după modelul altor state membre.

Unele state membre au impus o limită de suprafaţă la cumpărarea terenurilor de către persoanele fizice, iar alte state au condiţionat acest lucru de existenţa experienţei în domeniul agricol în statul respectiv.

În prezent, aproximativ 800.000 de hectare de teren agricol la nivel naţional sunt administrate de cetăţeni sau firme străine.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close