Antena 3 CNN Actualitate Studiu: Românii au crescut cu 6 centimetri în înălţime, în ultimii 30 de ani

Studiu: Românii au crescut cu 6 centimetri în înălţime, în ultimii 30 de ani

Studiu: Românii au crescut cu 6 centimetri în înălţime, în ultimii 30 de ani
Sursa foto: Foto: steadyhealth.com
17 Feb 2011   •   08:59

Românii au crescut cu 6 centimetri în înălţime şi sunt mult mai solizi faţă de acum trei decenii. Cel puţin aşa arată o analiză antropometrică de anul trecut. Însă specialiştii atrag atenţia că nu creşterea în înălţime reprezintă o problemă, ci în greutate, iar cauzele principale sunt sedentarismul şi alimentaţia.

Specialiştii spun că de 30 de ani încoace, atât înălţimea medie a femeilor cât şi a bărbaţilor  a crescut cu aproape şase centimetri. Românii erau mult mai scunzi în urmă cu un secol dar şi mult mai slabi.

Începând de la 25 , 30 de ani supraponderalitatea şi mai ales obezitatea încep să crească. Istoricii spun că, în urmă cu sute de ani, bărbaţii aveau o constituţie fizică mult mai dezvoltată decât în zilele noastre.

Cât despre trăsăturile fizice, antropologii le-au stabilit în funcţie de regiunea regiunile geografice ale ţării. În Moldova predomină persoanele mai zvelte, blonde cu ochii albaştrii.

Moldovenii sunt, din punct de vedere fizic, mai mari mai solizi. Sunt bine clădiţi. În acelaşi timp, Ardelencele sunt însă mai plinuţe dar frumoase, iar bănaţenii sunt înalţi, robuşti şi supraponderali.

Antropologii spun însă că trăsăturile au suferit modificări substanţiale în ultimii ani.

 


×
Subiecte în articol: inaltime greutate romani evolutie
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close