Antena 3 CNN Actualitate Studiu: Românii nu participă la proteste de teama jandarmilor

Studiu: Românii nu participă la proteste de teama jandarmilor

Studiu: Românii nu participă la proteste de teama jandarmilor
Sursa foto: Foto: Intact Images
04 Feb 2011   •   13:56

Românii nu participă la greve de teama violenţelor organelor de ordine. Asta reiese dintr-un studiu realizat la finele anului trecut de Platforma Civică. Acum, cu atât mai mult, se vor gândi de două ori înainte să iasă în stradă după ce Jandarmeria a decis să achiziţioneze puşti, pistoale mitralieră şi grenade fumigene.

Barometrul atitudinii civice realizat la sfârşitul anului 2010 arăta că unul dintre principalele motive pentru care românii ezită să ia parte la acţiunile de stradă organizate de sindicate este teama de agresivitatea organelor de ordine. Alte motive invocate se referă la înăsprirea legislaţiei, dar şi la frica de a nu fi dat afară dacă protestează împotriva guvernanţilor.

Temerile exprimate de cei intervievaţi se confirmă în condiţiile în care există alocări bugetare substanţiale pentru înzestrarea Jandarmeriei, iar anunţurile de intenţie publicate de oficiali ai instituţiei prevăd achiziţii destinate reprimării revoltelor.

Realizatorii studiului subliniază faptul că atitudinea ostilă a guvernanţilor faţă de caracterul revedincator al grevelor, precum şi abordarea agresivă a actualului regim faţă de manifestările de protest ce au avut loc în cursul anului trecut - inclusiv în cazul ciocnirilor violente dintre pensionari şi jandarmi - ridică serioase semne de întrebare asupra motivelor pentru care există o intenţie de înarmare a Jandarmeriei cu aproape 5 milioane de cartuşe.

 

×
Subiecte în articol: proteste romani jandarmi
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close