Antena 3 CNN Actualitate Supraacciza la carburanți a fost eliminată. Cât ar putea costa un plin de benzină sau motorină de la 1 ianuarie 2020

Supraacciza la carburanți a fost eliminată. Cât ar putea costa un plin de benzină sau motorină de la 1 ianuarie 2020

Supraacciza la carburanți a fost eliminată. Cât ar putea costa un plin de benzină sau motorină de la 1 ianuarie 2020
Sursa foto: Foto: Pixabay
04 Dec 2019   •   12:26

Supraacciza la carburanți a fost eliminată în plenul Camerei Deputaților, după ce, marți, comisia de buget-finanţe a dat, în unanimitate, un raport de admitere unui proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal, prin care începând cu 1 ianuarie 2020 supraacciza la carburanţi operată din cursul anului 2017 va fi eliminată.

Ședința din Camera Deputaților a fost extrem de tensionată. Olguța Vasilescu i-a atenționat pe liberali că benzinăriile nu vor scădea prețurile după dispariția taxei, dar PNL se va trezi în schimb cu o gaură în buget de trei miliarde de lei.

Șoferii vor economisi aproximativ 30 de lei la 50 de litri de combustibil

Deputatul PNL Robert Sighiartău a afirmat că "supraacciza la carburanţi a afectat economia românească, a generat inflaţie şi banii nu s-au dus în infrastructură". Robert Sighiartău a estimat că la 50 litri combustibil, se vor economisi aproximativ 30 de lei

”Impactul clar al acestei măsuri este o scădere cu 0,38 de lei a prețului unui litru de combustibil. Am făcut o serie de calcule, iar pentru un cetățean asta înseamnă așa: la un plin de motorină va plăti cu 25 de lei mai puțin. Impactul s-ar putea să fie mai mare, dar asta vom vedea după 1 ianuarie 2020”, a declarat Robert Sighiartău.

Citește și: Calcul-șoc al PNL. Cu cât se ieftinesc carburanții anul viitor

Deputatul PNL Dan Vîlceanu a amintit că, încă de la introducerea supraaccizei, PNL a explicat că transportatorii vor fi nevoiţi să alimenteze în altă ţară. "Aşa s-a şi întâmplat. După un an de la introducerea supraaccizei, a fost o mai slabă colectare din accizele pentru carburanţi decât înainte de introducerea acesteia. Deci acum ar trebui să vedem o uşoară scădere a preţului la combustibil", a spus Vîlceanu.

Banii din supraacciza la carburanţi ar fi trebuit să ajungă la autostrăzi

Supracciza a fost introdusă de guvernul Ponta în 2017, iar banii strânși astfel, trebuie să ajungă într-un fond special, destinat construirii de autostrăzi. 

În consecință, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii nu susține eliminarea supraaccizei.

Citește și: Preț carburanți 2020. Situație paradoxală pentru România

 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close