Antena 3 CNN Actualitate Sute de elevi de la Colegiul "Emanuil Gojdu" din Oradea protestează împotriva demiterii directorului Florin Nicoară

Sute de elevi de la Colegiul "Emanuil Gojdu" din Oradea protestează împotriva demiterii directorului Florin Nicoară

Aproape 500 de elevi ai Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea, alături de mai mulţi profesori, toţi purtând banderole portocalii cu însemnele colegiului pe braţe, au ieşit luni după prânz să protesteze, în curtea unității de învățământ, împotriva demiterii directorului Florin Nicoară de către şeful IŞJ Bihor.

Sute de elevi de la Colegiul "Emanuil Gojdu" din Oradea protestează împotriva demiterii directorului Florin Nicoară
Sursa foto: Facebook/ Gelu Serea
de Mia Lungu    |    24 Mai 2021   •   17:34

Cei mai mulţi au ridicat şi pancarte cu mesaje de susţinere pentru ex-director, precum şi mesaje persiflante inspirate de declaraţiile şefului IŞJ Bihor, Virgil Blage, care a spus, între altele, că elevii de la Gojdu sunt de la ora 12.30 la terasele din Oradea, şi nu la şcoală, precum şi că tinerii sunt ţinuţi ca la închisoare, relatează presa locală.

"Elevii de la terasă nu se lasă", "Deţinuţii 9A ies în stradă la cafea", "Puşcăriaşi în permisie susţinem gardian Nicoară", "Uniţi pentru Nicoară" sau "Gojdu protestează".

Mulţi dintre tineri au adus cu ei cafele în recipiente de tip "to go", vrând să arate că pot învăţa şi dacă, uneori, ies la cafea.

Elevii și profesorii cer demisia șefului IȘJ Bihor

După ce s-au aliniat în perimetrul generos al curţii Colegiului Naţional, elevii şi profesorii - între care directoarea adjunctă Anca Mile, care a preluat temporar atribuţiile în locul lui Nicoară - au ascultat şi unii chiar au cântat imnul şcolii care poartă numele lui Emanuil Gojdu.

Apoi, aceştia au scandat numele lui Nicoară, dar şi sloganuri ca "Ne vrem directorul înapoi!". De asemenea, la un moment dat, atât profesorii şi personalul auxiliar, cât şi elevii au strigat "Blage, demisia!".

Nemulţumiţi de decizia IŞJ Bihor, pe care o consideră nedreaptă, câţiva dintre elevii de la Gojdu au luat microfonul şi şi-au spus of-ul, totodată lăudând activitatea lui Florin Nicoară la conducerea colegiului.

Memoriu al cadrelor didactice care îl susțin pe directorul demis

Totodată, Anca Mile a anunţat că membrii colectivului profesoral, precum şi personalul didactic auxiliar semnează un memoriu pe care îl va depune la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, împotriva demiterii directorului şi apărându-l pe acesta.

Între altele, în document se subliniază că toate deciziile privind activitatea colegiului în pandemie - decizii care, potrivit lui Blage i-au adus lui Nicoară demiterea - au fost luate în Consiliul de Administraţie al Şcolii.

"Consiliul profesoral consideră activitatea managerială a domnului director ca fiind una democratică şi eficientă", se subliniază în memoriu.

La protestul din curtea Gojdu a fost prezent şi Florin Nicoară, care s-a bucurat să vadă susţinerea de care are parte. În discuţiile cu reprezentanţii presei, el a reiterat că motivele pentru care a fost demis nu sunt cele anunţate, ci mai degrabă faptul că nu stă cu capul plecat în faţa şefului IŞJ Bihor.

Şeful Inspectoratului Şcolar: „Elevii sunt ţinuţi ca în puşcărie”

Virgil Blage, a explica, pentru ebihoreanul.ro, că decizia a fost luată după ce Nicoară a ignorat mai multe avertismente primite pentru că şcoala pe care o conducea nu a revenit la programul normal de predare. În ciuda faptului că de o săptămână Oradea este în scenariul şcolar I, aşadar toţi elevii trebuie să fie prezenţi fizic la ore, în Colegiul Gojdu fiecare clasă are, în orar, lecţii online o zi pe săptămână.

„Este o încălcare gravă a legii, domnul director se consideră deasupra legii. Azi, în consiliul de administraţie al şcolii, a hotărât în continuare, cu toate că i s-a atras atenţia de mai multe ori, ca în cadrul şcolii o zi pe săptămână să fie online, decizie care nu se justifică.

Au doar doi profesori şi jumătate (n.r. doi profesori cu normă întreagă şi unul cu jumătate de normă) care au adeverinţe medicale că nu pot participa fizic. Trei profesori nu justifică situația ca în fiecare zi 20% din elevii liceului să nu participe la ore”, a explicat Blage.

„Este regretabil că elevii sunt ţinuţi ca în puşcării, cu pauze de 5 minute eventual, nu sunt lăsaţi în curte, se schimbă profesorii ca şi gardienii. Este ceva de Orwell (n.r. George Orwell, autorul cărţii „1984”) ce a făcut domnul director, sper să rămână în domeniul trecutului.

Nu poţi să-ţi baţi joc de dimensiunea orei didactice, să o faci de 40 de minute, iar copiii de la Gojdu să fie la ora 12 pe terase. Sunt nişte lucruri absolut revoltătoare şi cu tot regretul a trebuit să iau această măsură. Dacă n-o luam, era un semn de tolerenţă a unor comportamente de insubordonare”, a declarat Blage.

”Dacă vrei să funcţionezi în afara sistemului, fă-ţi o şcoală particulară”

În locul lui Nicoară, Blage n-a numit niciun alt director, ci a delegat atribuţiile către directoarea adjunctă Anca Mile.

„Nu l-am demis ca să punem pe altcineva, am fost forţaţi să o facem şi nu suntem fericiţi că a trebuit să o facem.

Trebuie să fie un semnal pentru toată lumea: nimeni nu este mai presus de lege, nimeni nu funcţionează în afara sistemului. Dacă vrei să funcţionezi în afara sistemului, fă-ţi o şcoală particulară”, a mai spus şeful IŞJ Bihor.

Potrivit șeful IȘJ Bihor, Nicoară are dreptul să conteste decizia de demitere emisă de IŞJ în instanţă.

 

 

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close