Antena 3 CNN Actualitate Alertă din cauza țânțarilor purtători ai virusului West Nile, în Capitală

Alertă din cauza țânțarilor purtători ai virusului West Nile, în Capitală

Este alertă din nou în Capitală din cauza țânțarilor purtători ai virusului West Nile. Primarul Nicușor Dan este însă relaxat când vine vorba de acest subiect. Spune că s-au prelevat mai multe probe de la țânțari, iar acum se așteaptă rezultatele de laborator.

Alertă din cauza țânțarilor purtători ai virusului West Nile, în Capitală
Sursa foto: pixabay
de Radu Tiliță    |    29 Iul 2021   •   14:52

Săptămâna trecută, specialiștii au analizat probe în laborator iar două dintre ele - de la două specii de țânțari din zona Splaiului Independenței - au avut rezultat pozitiv. Imediat, au trimis o adresă către Primăria Municipiului București şi către Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Ei au atras atenția că țânțarii purtători de virus ar putea fi prezenți în zonele Eroilor, Regie, Universitate, Crângaşi, parcurile Cișmigiu şi Izvor.

În această dimineață însă, a fost confirmată o nouă probă pozitivă, în cartierul Sălaj din București. 

"În acest an, am încercat sa acoperim întreaga zonă a Municipiului București. Avem 16 capcane montate în cele șase sectoare, în zone cu vegetație, zone vizitate de păsări sălbatice", a transmis Elena Fălcuţă, cercetător Institutul Cantacuzino.

Pericolul de îmbolnăvire este mare, mai ales în parcurile din centrul orașului, chiar dacă până acum nu a fost confirmat - oficial - niciun caz.

Primăria Generală a intensificat dezinsecțiile, însă, la o săptămână după ce a fost anunțată de situație. Medicii ne sfătuiesc să ne protejăm şi în cazul primelor simptome, să mergem la Camera de Gardă.

Ce simptome au cei infectaţi cu West Nille

Doar 20% dintre oamenii infectați cu West Nile dezvoltă simptome moderate sau severe. Acestea pot varia, de la febră, vărsături şi dureri de cap, până la stări de confuzie, comă şi alte manifestări neurologice grave.

Specialiştii recomandă să ne protejăm de tânţari cu ajutorul spray-urilor

”Există niște produse care se pot folosi, așa numitele repelente și o oferă o protecție foarte bună împotriva înțepăturilor de țânțar şi de alte insecte, pe care le găsim în farmacii, sub formă de loțiuni, spray-uri, plasturi care se aplică pe haine, brațări care se poartă o perioadă destul de lungă. Mai nou şi tehnologia face parte din chestiunea asta. Există anumite dispozitive care nu se găsesc încă în farmacii, dar se găsesc în magazine de specialitate'', a precizat un farmacist.

"Din momentul în care am fost mușcați de țânțari, într-un interval de aproximativ o săptămână, dacă apare într-o simptomatologie de acest tip, trebuie să ne gândim şi la varianta infecției cu West Nille și atunci să mergem la cel mai apropiat cabinet medical sau la Camera de Gardă", a declarat Adrian Marinescu, medic epidemiolog.

Ultima raportare privind îmbolnăvirile cu West Nile datează din 2019. Atunci, au fost înregistrate 66 de cazuri de infectare, din care 18 în București. Opt oameni au murit.

×
Subiecte în articol: west nile
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close