Antena 3 CNN Actualitate Taxa Covid: Cât plătim în plus la service-urile auto

Taxa Covid: Cât plătim în plus la service-urile auto

Protecția Consumatorului extinde controalele la service-urile auto din întreaga țară după ce au fost raportate facturi umflate chiar și cu 500% ca urmare a introducerii Taxei Covid. Mecanismul prin care service-ul stabilește costul reparației intră sub incidența practicilor incorecte în raport cu consumatorii.

Taxa Covid: Cât plătim în plus la service-urile auto
de Cristina Tudorache    |    22 Iun 2020   •   18:05

”Controlul a demarat la începutul săptămânii trecute, nu este vorba despre o taxă Covid, ci este vorba despre furnizarea unor informații inorecte, în opinia noastră, în legătură cu tarifele de manoperă, cât și adaosurile comerciale de la anumite piese practicate de anumite service-uri. Există și service-uri care se comportă corect cu clienții.”, a declarat Paul Anghel, director Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.

”Există și situații în care am găsit, spre exemplu, la mașina autohtonă la Dacia, ora de manoperă 59 lei + TVA, afișat în service, iar în momentul în care a fost emisă factura, aceasta a fost de 350 lei sau 450 lei + TVA. Considerăm că aceste umflări ale prețurilor se fac în mod abuziv, fără informarea consumatorilor nici prealabilă, nici în timpul reparațiilor.”, a mai spus reprezentantul ANPC.

Taxa Covid la service-urile auto: Ora de manoperă pe hârtie: 59 lei +TVA, în realitate: 350 - 450 lei + TVA.

Până acum au fost controlate 250 de unități de service. Sancțiunile pornesc de 1.000 până la 10.0000 de lei pe partea de informare și pot ajunge la un miliard de lei, în funcție de cifra de afaceri, pentru practici comerciale incorecte, înșelătoare.

Ce puteți face pentru a nu fi păcălit în service-urile auto

Cetățenii care au nevoie de servicii de reparație trebuie să se informeze și să verifice cu atenție informațiile referitoare la service-uri, să ceară un deviz estimativ de reparație. Dacă există nelămuriri este indicat să cereți oferte de la mai multe service-uri. Dacă prețurile sunt umflate, trebuie discutat cu un expert. Nu plătiți serviciile dacă ați fost păcălit! Încercați să vă înțelegeți pe cale amiabilă cu reprezentanții unității de service, iar dacă aceștia nu remediază problema, puteți face reclamații la instituțiile statului. 

Taxa Covid: Cât plătim în plus la service-urile auto

×
Subiecte în articol: preturi service
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close