Antena 3 CNN Actualitate Taxele şi impozitele cresc cu 16% din 2013. Angajările la stat rămân îngheţate

Taxele şi impozitele cresc cu 16% din 2013. Angajările la stat rămân îngheţate

Taxele şi impozitele cresc cu 16% din 2013. Angajările la stat rămân îngheţate
Sursa foto: Foto: Agerpres
12 Dec 2012   •   14:19

Taxele şi impozitele locale se măresc cu 16,05 % de la 1 ianuarie. Tot în şedinţa de azi, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de urgenţă prin care nici în 2013 nu se vor acorda bugetarilor  tichete de masă, tichete-cadou sau de vacanţă. De asemenea, vor fi îngheţate anagajările şi gratuităţile pe transportul public.

În luna octombrie, Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluând în mare parte prevederile unui proiect de ordonanţă publicat de minister în luna martie, dar care nu a ajuns să fie aprobat în Guvern.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că primarii vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflaţia din perioada 2010-2012, şi a arătat că s-a enervat că reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu l-au consultat şi nu au explicat mai clar, informează Mediafax.
   
La acel moment, Ministerul Finanţelor a retras de pe pagina de web proiectul de hotărâre, spunând că prognoza actuală privind rata medie a inflaţiei pentru anul 2012, care trebuie folosită la stabilirea indicelui de indexare, este mai mică decât cea luată în calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, astfel că este necesară revizuirea analizei de impact şi rediscutarea sa cu institutiile financiare internaţionale cu ocazia următoarelor consultări.

Veşti proaste pentru anul viitor:

Guvernul a anunţat că nu va acorda bugetarilor nici anul viitor tichete de masă, tichete-cadou sau de vacanţă, că va sista în continuare plata unor indemnizaţii lunare reparatorii pentru o categorie de revoluţionari, că va limita gratuităţile la transportul feroviar şi că va păstra îngheţate angajările în sistemul public.

Instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii înfiinţate pe lângă instituţiile publice, cu excepţia instituţiilor finanţate integral din venituri proprii, nu vor acorda nici anul viitor tichete de masă pentru angajaţi.

Guvernul va limita şi anul viitor reducerile de tarife sau, după caz, gratuităţile la transportul feroviar în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple şi va îngheţa în continuare angajările în sistemul public.

Prevederea care stabileşte că se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice, cu excepţia celor aprobate de Guvern prin memorandum, va fi valabilă şi anul viitor.


 
×
Subiecte în articol: taxe impozite guvern
Parteneri
Gata cu amenzile! Apelul celui mai cunoscut polițist român de pe TikTok
x close