Antena 3 CNN Actualitate Tornadele fac ravagii în SUA. 20 morţi

Tornadele fac ravagii în SUA. 20 morţi

Tornadele fac ravagii în SUA. 20 morţi
02 Mar 2007   •   08:08

Sudul şi centrului Statelor Unite au fost lovite noaptea trecută de o serie de tornade devastatoare. Cel puţin 20 oameni din Alabama şi Missouri şi-au pierdut viaţa. Precedentul bilanţ comunicat de Casa Albă anunţa decesul a 19 persoane, însă acesta a fost respins de autorităţile din Alabama, statul unde s-au înregistrat cele mai mule victme. În sudul statului, la Enterprise, 15 copii au pierit după ce acoperişul unei şcoli a fost luat pe sus de furtuna dezlănţuită. Tornada a lovit şcoala chiar în momentul în care copiii se pregăteau să plece acasă.

Echipele de salvare caută încă supravieţuitori sub dărâmăturile clădirii, iar autorităţile se tem că bilanţul victimelor s-ar putea agrava. Cel puţin 15.000 de consumatori au rămas fără curent electric, în vreme ce guvernatorul statului, Bob Riley, a declarat stare de urgenţă şi a trimis 100 de militari din Garda Naţională la Enterprise.

Tornadele au afectat şi statele Arkansas şi Kansas, distrugând locuinţe şi case mobile. Preşedintele George W. Bush a oferit ajutor federal statelor Alabama si Missouri, cel mai grav lovite. În statul Missouri, o fetiţă de numai 7 ani a murit, iar familia ei a ajuns la spital după ce rulota în care locuiau a fost dărâmată. Zeci de copaci au fost smulşi din rădăcini, iar zeci de maşini au fost distruse. Preşedintele american a promis că va trimite ajutoare în toate regiunile afectate.

Liderul de la Casa Albă a lansat, de asemenea, un apel la guvernatorii statelor Alabama şi Missouri, cărora le-a cerut să acorde tot sprijinul necesar populaţiei afectate de intemperii. Administraţia Bush a fost aspru criticată pentru reacţia întârziată, după ce uraganul Katrina a lovit statul Louisiana, în august 2005. Fenomenele din centrul şi sudul Statelor Unite vin la exact o lună după ce 20 de persoane au fost ucise de o tornadă în Florida.

Antena 3

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close