Usturoiul este vedeta zilei. Bogat în fitonutrienți, vitamine C, A și B, minerale (potasiu, fosfor, magneziu, fier și calciu), usturoiul are importanță culinară, dar și terapeutică. Doza zilnică recomandată este de 3-4 g usturoi proaspăt.
Alicina este componenta activă din usturoi și are proprietăți benefice asupra vaselor de sânge, mai exact reduce rigiditatea vaselor sanguine, ușurând eliberarea oxidului nitric atât de necesar, și relaxarea vasculară.
Usturoiul este un adjuvant eficient împotriva hipertensiunii arteriale, ajută la scăderea colesterolului total și a trigliceridelor și are un efect antimicrobian și antibacterian, recunoscut încă din antichitate.
Tot alicina e un aliat de nădejde în lupta cu paraziții intestinali, având proprietăți antihelmintice importante. Folosit totuși în exces, usturoiul poate interfera cu unele medicamente, cum ar fi anticoagulantele sau anumite antivirale alopate.
Tradiții și superstiții Sfântul Andrei. Varza murată este gata pentru consum
De Sfântul Andrei se consideră tradițional că varza pusă la murat este gata de consum. Proaspătă sau gătită la cuptor, varza murată este un aliment complet, bogat în minerale, probiotice, vitamina B12 și vitamina U, vitamina antiulceroasa. Zeama de varză este și ea bogată în vitamine și are proprietăți antivirale semnificative.
Zeama de varză este un panaceu împotriva mahmurelii și facilitează tranzitul intestinal. Totuși persoanele care suferă de afecțiuni renale și hipertensivii o vor conuma cu moderație, pentru că aportul mare de sodium/sare din varza murată poate complica aceste afecțiuni.
Tradiții și superstiții Sfântul Andrei. Grâul fiert, desertul ideal
Tot de Sfântul Andrei gospodinele pun grâu la încolțit pentru un an nou prosper.
Desertul tradițional de Sfântul Andrei este grâul fiert, la care se adaugă miere și nucă, un desert delicios, energizant, sațios, ușor de preparat, bogat în minerale, fibre și antioxidanți, dar și în grăsimi nesaturate provenite de la nucă.