Antena 3 CNN Actualitate Trecerea Transelectrica şi a Transgaz de la Economie la Finanţe a fost avizată de Guvern

Trecerea Transelectrica şi a Transgaz de la Economie la Finanţe a fost avizată de Guvern

Trecerea Transelectrica şi a Transgaz de la Economie la Finanţe a fost avizată de Guvern
Sursa foto: Foto: Agerpres
27 Mar 2013   •   19:31

Guvernul a avizat, miercuri, trecerea Transelectrica (TEL) şi a Transgaz (TGN), companiile care gestionează reţelele pentru transportul electricităţii, respectiv al gazelor naturale, de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

Informaţia a fost confirmată la finalul şedinţei de guvern de premierul Victor Ponta, la solicitarea jurnaliştilor.
   
"Da, s-a aprobat astăzi ordonanţa. Vă pot confirma că am aprobat astăzi ordonanţa în forma propusă de cei doi miniştri, al Energiei şi al Finanţelor ", a spus Ponta.
   
Procedura este necesară pentru ca România să se conformeze unei directive europene privind separarea şi administrarea activităţilor de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei.
   
Schimbarea acţionariatului celor două companii a fost anunţată încă din martie 2012, însă la acea dată Guvernul nu hotărâse care minister să preia participaţiile.
   
Ministerul Economiei deţine 58,69% din capitalul Transelectrica şi 73,51% din titlurile Transgaz Mediaş.
   
Guvernul a promis FMI că va derula oferte publice secundare, până la sfârşitul anului 2012, pentru Transelectrica (15% din acţiuni) şi Transgaz (15% din acţiuni). Oferta Transelectrica s-a încheiat cu succes la finele lunii martie a anului trecut, dar listarea Transgaz nu a mai fost făcută întrucât, în noiembrie 2012, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au convenit să amâne procedura, considerând că momentul nu este prielnic.
   
Un pachet reprezentând 15% din acţiunile Transgaz va fi plasat la bursă până la mijlocul lunii aprilie.
   


×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close