Trei DOSARE GRELE care l-ar putea înfunda pe Traian Băsescu

de L.D.    |    01 Apr 2013   •   23:14
Trei DOSARE GRELE care l-ar putea înfunda pe Traian Băsescu

Mihai Gâdea a prezentat în ediția de luni a emisiunii Sinteza Zilei motivele pentru care președintelui Traian Băsescu îi este frică de justiția independentă.

Primul motiv ar fi redeschiderea dosarului ALRO, care a fost închis în ianuarie 2010 de DIICOT, DNA-ul fiind singura intituție care poate îl poate redeschide.

Dosarul ALRO a fost deschis în 2007. Motivul - suspiciuni de subminare a economiei naționale. Timp de 3 luni, procurorii de la Parchetul General au interceptat oameni politici, străini și afaceriști. Anchetatorii voiau să afle dacă grupul Marco, cel care deținea fabrica ALRO, și-a dezvoltat rețele de sprijin la cel mai înalt nivel pentru obținerea de contracte și energie ieftină. Interceptările însumează acum 42 de dosare și arată legături importante între asociații de la ALRO și lumea politică.


Al doilea dosar care îl sperie pe președinte este Dosarul Flota. Acesta este cel mai cunoscut caz în care Daniel Morar a invocat imunitatea prezidențială. Cauza a fost pusă la păstrare după ce procurorul șef la DNA a invocat în mod fals că Traian Băsescu se bucură de imunitate și nu poate fi cercetat, chiar dacă imunitatea președintelui este, potrivit Constituției, identică cu cea a parlamentarilor, care prevede că ”deputații și senatorii nu pot fi trași la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului”.

Mai mult, Daniel Morar este cel care la sfârștitul anului 2005, după ce ÎCCJ a returnat rechizitoriul Flota la DNA, pentru ”neregularitatea actului de sesizare a instanței” (lipsa semnăturii procurorului șef al DNA de pe rechizitoriu) nu s-a conformat dispoziției instanței de a semna rechizitoriul și a-l returna instanței de judecată.


Dosarul Mihăileanu este o altă mare problemă a președintelui. Dosarul privind casa din Mihăileanu a dispărut. Informația a ieșit la iveală după ce Jurnalul Național a solicitat Primăriei Capitalei verificarea documentelor care au stat la baza repartizării imobilului din strada Mihăileanu, nr.2. Potrivit Jurnalului Național, existau mai multe suspiciuni legate de veridicitatea declarațiilor publice făcute în acest caz, cât și temeinicia soluției de neîncepere a urmăririi penale, dată de Parchetul General în anul 2005. La  această solicitare, Primăria Generală a răspuns că nu poate da curs solicitării, deoarece dosarul imobilului din Mihăileanu a dispărut din arhiva Primăriei.

Surse din primărie spun că aceste acte ar fi dispărut atunci când Traian Băsescu a plecat de la Primăria Capitalei, în anul 2004. Adriean Videanu, care i-a succedat la Primăriem nu ar mai fi găsit aceste documente în dosarul imobilului, iar Parchetul a dat NUP fără ele.Parteneri
x close