Antena 3 CNN Actualitate Tudor Ciuhodaru: Noul mecanism european de protecție civilă, adoptat!

Tudor Ciuhodaru: Noul mecanism european de protecție civilă, adoptat!

Tudor Ciuhodaru a anunțat că noul mecanism european de protecție civilă a fost adoptat în Parlamentul European.

Tudor Ciuhodaru: Noul mecanism european de protecție civilă, adoptat!
Sursa foto: Foto: Facebook Tudor Ciuhodaru
06 Mar 2020   •   10:14

”Adoptat! Vreau ca viața fiecărui român să fie protejată. Noul mecanism european de protecție civilă, ce prevede creșterea capacității de răspuns a UE în situații de criză, a fost adoptat de Comisia de Sănătate a Parlamentului European. Aceast nou mecanism poate face diferența dintre viața și moarte.

În contextul răspândirii rapide a coronavirusului dar și a măsurilor de limitare a exportului a cel puțin 26 de medicamente anunțate de India (e unul din cei mai mari producători și se referă la paracetamol, antibiotice și vitamine) dar și a altor situații de criză (dezastre naturale sau antropice) acest mecanism beneficiază de noi facilități pentru ca UE să își protejeze cât mai bine cetățenii

Îmbunătățiri esențiale

Concret, acest nou mecanism european de protecție civilă a fost substanțial îmbunătățit prin 7 lucruri esențiale:

1. Pe lângă rezerva voluntară de resurse naționale am creat rescEU, o rezervă paneuropeană de avioane și elicoptere, materiale sanitare și dispozitive medicale, echipamente și alte resurse.
2. Acestea vor fi achiziționate de statele membre, Comisia acoperind între 80% și 90% (în anumite cazuri chiar 100%) din totalul costurilor de achiziție și de întreținere.
3. Statele membre vor avea libertatea de a utiliza aceste resurse în scopuri proprii, dar nu vor avea dreptul de a le reține în cazul în care ar fi necesare în alte țări din Europa, pentru a ajuta alte țări care au nevoie de ajutor.
4. Comisia va avea dreptul să examineze planurile de prevenire din fiecare țară ce accesează acest mecanism și, dacă este necesar, să propună modificări sau măsuri suplimentare.
5. Suma alocată acestui mecanism este de minim 1,4 miliarde de euro.
6. Sunt specificate clar procentele care urmează să fie alocate pentru prevenire, pregătire și răspuns.
7. Serviciul pentru situații de urgență furnizat de Galileo poate fi utilizat de toate statele membre (ce trebuie doar să comunice Comisiei Europene care este autoritatea națională autorizată să utilizeze).” a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

×
Subiecte în articol: Tudor Ciuhodaru
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close