Antena 3 CNN Actualitate TVR a avut pierderi de 13 milioane RON

TVR a avut pierderi de 13 milioane RON

TVR a avut pierderi de 13 milioane RON
07 Mar 2007   •   08:31

Şedinţa în cadrul căreia a avut loc audierea preşedintelui TVR Tudor Giurgiu şi a membrilor Consiliului de Administraţie al televiziunii publice, a început cu solicitarea preşedintelui Comisiei, Adrian Păunescu, ca Tudor Giurgiu să vorbească despre neutralitatea politică a postului, despre drepturile de difuzare a meciurilor din Liga I pierdute în favoarea Kanal D şi despre situaţia financiară a instituţiei. Televiziunea Română a avut, în 2006, pierderi totale de 130 de miliarde de lei vechi (13 milioane RON), potrivit declaraţiilor directorului economic al televiziunii publice, Cipriana Voicu.

Tudor Giurgiu a spus că poate dovedi cu cifre (regula celor trei treimi, monitorizări proprii) echidistanţa politică a televiziunii. Principalul aspect analizat în timpul audierii Senatului a fost situaţia financiară a TVR.

"Părerea mea, şi nu cred că cineva de aici are o altă părere, este că nu încurajăm dorinţa dumneavoastră de a mări taxa TV. E destul cât e şi ar trebui chivernisiţi banii cu mai multă atenţie", a spus preşedintele Comisiei, în cadrul audierii membrilor TVR în Senat. Păunescu a declarat, la finalul audierii, că va aştepta până marţi, când TVR va trimite Comisiei un bilanţ financiar detaliat. Ulterior, Biroul Permanent va decide dacă va fi formată sau nu o comisie de anchetă cu privire la situaţia financiară a TVR.

Giurgiu a anunţat într-o conferinţă de presă, săptămâna trecută, că TVR va avea "un buget de austeritate" în acest an şi că se vor face restructurări colective, printre cei vizaţi de desfacerea contractului fiind şi patru directori. Preşedintele TVR a mai spus că postul public intenţionează să mărească taxa TV de la 4 la 6 lei pe lună.Tot atunci, directorul TVR a declarat că situaţia financiară a televiziunii este "stabilă", iar încercările de a demonstra contrariul sunt "hilare". Giurgiu a mai explicat că TVR a trăit de mulţi ani cu un cash-flow pozitiv, adică avea mult mai mulţi bani în cont decât trebuia să plătească, ceea ce dădea în mod eronat, "impresia de putere şi de stabilitate financiară".

Postul Telesport, care deţine drepturile exclusive de televizare a meciurilor din Liga I de fotbal, a reziliat contractul pentru cedarea drepturilor de difuzare a opţiunilor 1 şi 4 din Liga I, după ce persoanele responsabile de efectuarea plăţilor din cadrul Direcţiei Economice a TVR au omis să emită ordinele de plată la începutul anului. În urma unei anchete interne, Ioan Todan, director al Departamentului Sport din TVR, Cipriana Voicu, director Direcţia Economică, şi Vlad Enăchescu, redactor-şef Redacţia Sport, au fost sancţionaţi. Televiziunea publică a acţionat în instanţă Telesport, denunţând faptul că acordarea drepturilor pentru Liga I a fost "nelegală şi abuzivă".

Antena3.ro

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close