Antena 3 CNN Actualitate UDMR reacţionează faţă de situaţia creată de Sabina: "S-a amplificat o atmosferă ANTIMAGHIARĂ"

UDMR reacţionează faţă de situaţia creată de Sabina: "S-a amplificat o atmosferă ANTIMAGHIARĂ"

UDMR reacţionează faţă de situaţia creată de Sabina: "S-a amplificat o atmosferă ANTIMAGHIARĂ"
de O.P.    |    25 Mar 2013   •   10:29

UDMR a adresat un apel participanţilor la viaţa publică să se raporteze "cu înţelepciune, cumpănire şi simţul echilibrului" la situaţia creată în cazul elevei de la liceul din Covasna, atrăgând atenţia că s-a amplificat o atmosferă antimaghiară "care împinge societatea românească înapoi în anii "90".
  
Potrivit unui comunicat al UDMR transmis, luni, şi semnat de preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, Uniunea respinge cu fermitate "orice tentativă de a aţâţa la diferende şi vrajbă între majoritate şi minoritate".
  
"UDMR a adresat un apel ferm participanţilor la viaţa publică să se raporteze cu înţelepciune, cumpănire şi simţul echilibrului la situaţia care s-a creat în jurul elevei de la Liceul "Kőrösi Csoma Sándor", din Covasna. Exagerând artificial, cu scopul de a aţâţa, semnificaţia gestului elevei din Covasna, unii au stârnit şi au amplificat la nivelul întregii ţări o atmosferă antimaghiară care împinge societatea românească înapoi în anii '90. (...) Respingem cu fermitate orice tentativă de a aţâţa la diferende şi vrajbă între majoritate şi minoritate", se arată în documentul citat.
  
Reprezentanţii UDMR consideră că printre valorile fundamentale ale comunităţii naţionale maghiare din Transilvania s-au numărat întotdeauna "toleranţa, coexistenţa paşnică şi respectul reciproc".
  
"Membrii comunităţilor naţionale care trăiesc în România sunt cetăţeni cu drepturi egale ai acestei ţări, au aceleaşi îndatoriri şi aceleaşi drepturi ca membrii naţiunii majoritare. UDMR îi asigură de sprijinul său pe toţi cei care, în zilele din urmă, nevinovaţi fiind, au devenit ţinta acuzaţiilor sau jignirilor. Este foarte important ca toată lumea să înţeleagă că, în zilele următoare, acest gest amplificat în mod artificial nu va mai avea valoare de ştire, însă şi de acum înainte, elevii şi profesorii Liceului "Kőrösi Csoma Sándor", maghiari şi români, se vor duce, zi de zi, în aceeaşi şcoală, se vor întâlni pe coridoarele şcolii şi în sălile de clasă. Demoralizarea pe care au provocat-o prin acest scandal mediatic nu reflectă realitatea cotidiană din Ţinutul Secuiesc", se mai arată în comunicatul UDMR.
  
Reprezentanţii Uniunii roagă partidele politice din România, participanţii la viaţa publică şi mass-media, "să se raporteze cu deplin simţ de răspundere la acest subiect, să se delimiteze de retorica anti-minoritate şi să nu dea dovadă de nici un fel de toleranţă faţă de declaraţiile şi manifestările extremiste".
  
Potrivit presei, în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câţiva elevi români din clasa a IX-a au mers la şcoală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiţă tricoloră şi a cărei fotografie a fost postată pe o reţea de socializare, susţinea că ar fi primit ameninţări.

×
Subiecte în articol: maghiari maghiari
Parteneri
Bătaie cu ciocane şi răngi între două clanuri rivale, la Botoşani
x close