Antena 3 CNN Actualitate UE. Româncele trăiesc şi învaţă cel mai puţin

UE. Româncele trăiesc şi învaţă cel mai puţin

UE. Româncele trăiesc şi învaţă cel mai puţin
06 Mar 2007   •   22:58

Noi date statistice privind situaţia femeilor din ţările Uniunii în ceea ce priveşte educaţia, competenţele în domeniul informatic, speranţa de viaţă, arată punctele comune şi diferenţele faţă de situaţia bărbaţilor.

Româncele sunt printre femeile din UE care au cea mai mică speranţă de viaţă, 75,4 ani faţă de 83,9 ani şi sunt mai puţin educate decât partenerii lor de viaţă. În ţara noastră, 12,5% dintre bărbaţi au studii superioare, în comparaţie cu cele 11,9% dintre femei. Vecinele noastre bulgare par a fi mult mai studioase decât conaţionalii lor de sex masculin, cu o rată de 27,1%, faţă de 16,9%. Rata de fertilitate a româncelor este şi ea sub media europeană: la nivelul anului 2005, aceasta era de 1,32 copii pentru o femeie, în timp ce la nivelul mediu al celor 27 de state membre este de 1,52 copii. În ceea ce priveşte structura populaţiei, în jurul anului 2050, studiul arată că ponderea femeilor ar urma să scadă, pentru a se stabili la 55%.

Femeile continuă să fie cele care se ocupă de treburile gospodăreşti. Călcatul rufelor este îndeplinit în proporţie de 85% de femeile europene, gătitul - în proporţie de 82%, iar curăţenia - 81%. în cazul României, călcatul rufelor este îndeplinit în proporţie de 90% de femei, gătitul - în proporţie de 85%, iar curăţenia, 79%. Totuşi, cele mai ?chinuite? cu muncile casnice sunt grecoaicele: ele calcă (95%), gătesc (93%) şi fac curat (91%).

Antena3.ro

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close