Antena 3 CNN Actualitate Umaniștii îi solicită lui Klaus Iohannis să renunțe la activarea articolului 15 din CEDO

Umaniștii îi solicită lui Klaus Iohannis să renunțe la activarea articolului 15 din CEDO

Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) solicită asigurări din partea autorităților statului că drepturile cetățenilor români nu vor fi încălcate.

Umaniștii îi solicită lui Klaus Iohannis să renunțe la activarea articolului 15 din CEDO
Sursa foto: Presidency
08 Apr 2020   •   20:06

Într-o scrisoare semnată de Daniel Ionașcu, președintele executiv al Umaniștilor, aceștia îi solicită lui Klaus Iohannis să renunțe la activarea articolului 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Articolul 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede că „în caz de război sau de alt pericol public care ameninţă existenţa unei naţiuni”, un stat membru „poate lua măsuri derogatorii de la obligaţiile prevăzute în Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu contravină altor obligaţii care decurg din dreptul internaţional”.

Umaniștii amintesc și de faptul că a fost sesizată Comisia Europeană de către Comisia LIBE din Parlamentul European, avertizând în privința riscurilor care apar odată cu activarea articolului 15.

Măsura cerută de autoritățile române a fost criticată și de voci europene, dar și de juriști deopotrivă, mulți considerând că România s-a grăbit și că nu a explicat niciodată necesitatea activării articolului 15, dacă ea există cu adevărat.

Iată scrisoarea deschisă trimisă de Partidul Puterii Umaniste (social-liberal):

”Către Președinția României
Domnului Președinte Klaus Werner Iohannis

Domnule Președinte,


În contextul actual al crizei provocate de coronavirus, România, la fel ca alte state membre ale Uniunii Europene, a decretat stare de urgență.

Asumând responsabilitatea pe care o exercitați, conferită de votul cetățenilor români, Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) din România vă adresează solicitarea de anulare a deciziei privind activarea art.15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și de informare a Secretariatului General al Consiliului Europei cu privire la faptul că dispozițiile Convenției devin din nou și pe deplin aplicabile României.

Solicităm acest lucru și în contextul în care Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European s-a autosesizat și a adresat o scrisoare Comisiei Europene privind riscul ca în anumite state membre se fie îngrădite drepturile cetățenilor.

Asigurăm Instituția Prezidențială și pe Dumneavoastră, Domnule Președinte, de deplina noastră considerație și încredere, motiv pentru care, nu credem că se impun motivări și nici îndoieli asupra faptului că veți da curs solicitării noastre. În acest fel vom avea siguranța că nu vor exista abuzuri din partea unor autorități locale, naționale, sau alte instituții, asupra cetățenilor României.
 

Cu respect,
Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) din România,
reprezentat de președinte executiv Av. Dr. Daniel Dumitru Ionașcu”.


 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close