Antena 3 CNN Actualitate Atac cu bombă la New York. Americanii, alertați în premieră cu un dispozitiv care trimite mesaje direct pe telefonul mobil

Atac cu bombă la New York. Americanii, alertați în premieră cu un dispozitiv care trimite mesaje direct pe telefonul mobil

Atac cu bombă la New York. Americanii, alertați în premieră cu un dispozitiv care trimite mesaje direct pe telefonul mobil
Sursa foto: Foto: pixabay.com
20 Sep 2016   •   10:28

Milioane de americani au primit simultan luni un mesaj pe telefonul lor mobil care îi anunţa că FBI şi poliţia îl caută pe un anume Ahmad Khan Rahami, de 28 de ani, principalul suspect în atacul cu bombă de sâmbătă la New York, potrivit AFP.

Acest mesaj este rezultatul unui sistem de alertare de urgenţă a publicului, specific echipamentelor mobile (WEA), şi al cărui scop este de a avertiza populaţia unei anumite regiuni despre iminenţa unui pericol.

El a fost instituit în 2012, dar este pentru prima oară când este utilizat într-un caz de atentat.

Funcţionarea lui este simplă. Autorităţile (federale, locale, agenţii publice etc.) transmit mesajul de alertă prin sistemul FEMA (Federal Emergency Management Agency), un organism federal responsabil de coordonarea răspunsului federal la o situaţie de urgenţă.

FEMA transmite mesajul operatorilor telefonici, care îl difuzează apoi în regiunea sau regiunile vizate tuturor clienţilor lor, proprietari ai telefoanelor prevăzute cu o tehnologie specifică WEA.

Alerta apare ca un text ce nu depăşeşte 90 de caractere. Acest SMS este însoţit de un semnal sonor şi de o vibraţie pentru a permite tuturor utilizatorilor, inclusiv celor surzi şi orbi, să fie avertizaţi de pericol.

Dacă un telefon este pe vibraţie sau pe "silenţios", clientul va primi totuşi alerta, dar nu şi semnalul sonor.

Alerta dispare după câteva minute după apariţia sa.

Tipurile de alertă care pot fi primite sunt: cele trimise de preşedinţia SUA; alerte asupra unor ameninţări iminente, ca în cazul unor catastrofe naturale (precum uragane, cutremure, furtuni) şi ameninţări de origine umană (atentate); alerte 'Amber' (răpiri de copii) ş.a.

Alertele conţin informaţii despre cine trimite semnalul de alertă, ce se petrece, cine este afectat şi ce trebuie să se facă.

Proprietarii de telefoane mobile noi primesc "automat" alertele dacă operatorul lor a subscris programului. Cei ale căror telefoane datează de mai mulţi ani îşi pot actualiza sistemul de utilizare pentru a primi alertele respective.

Există posibilitatea ca aceste alerte să fie blocate prin dezactivarea funcţiunii lor în meniul "Notificări" al telefonului. Utilizatorul va continua totuşi să primească unele alerte.

×
Subiecte în articol: atentate SUA dispozitiv
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close