Antena 3 CNN Actualitate Un nou caz de infectare cu virusul Zika în România

Un nou caz de infectare cu virusul Zika în România

Un nou caz de infectare cu virusul Zika în România
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    20 Iul 2016   •   10:20

Ministerul Sănătăţii a confirmat un al doilea caz de infectare cu virusul Zika în ţara noastră. Este vorba despre un băiat de 10 ani, care locuieşte împreună cu familia în Guyana Franceză de aproape doi ani.

Copilul a sosit în România în urmă cu o săptămână şi imediat a început să aibă simptomele contractării virusului. A durat patru zile până când părinţii au decis să îl ducă la spitalul Victor Babeş pentru analize.

Chiar dacă nu este stare de alertă după acest caz, DSP a cerut primăriei unde locuieşte copilul să facă tratamente anti ţânţari în toată localitatea.

  • Informații pentru persoanele care călătoresc sau care locuiesc în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika

Persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să știe că virusul Zika se poate transmite prin înțepătură de țânțar, dar și prin contact sexual.

a)     Țânțarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Măsurile care previn transmiterea prin intermediul ințepăturii de țânțar sunt:

-        Utilizarea substanțelor antițânțari (conform indicațiilor de pe eticheta lor)

-        Purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țânțarilor Aedes

-        Plase contra țânțarilor sau aer condiționat în camera unde dorm

b)     Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual

·        Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înțepatură de țânțar.

·        Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultație de medicină călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului (Sursa: Ministerul Sănătății)

 

Informații pentru cei care revin din regiuni cu transmitere activă a virusului Zika

  • Femeile însărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menționeze această situație medicului care monitorizează sarcina.
  • Pentru protecția fătului, bărbații care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstinenți până la finele sarcinii.
  • Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele opt săptămâni după revenire în țară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Dacă apar simptome compatibile cu infecția cu virusul Zika, ar trebui să respecte abstinența/contacte sexuale protejate pentru cel puțin șase luni.
  • Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere active a virusului și au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire ar trebui să se prezinte la medical curant.

×
Subiecte în articol: România virusul Zika Zika
Parteneri
Trafic blocat pe Autostrada A2, după un accident grav cu două TIR-uri
x close