Antena 3 CNN Actualitate Un om cât o carte de istorie. Costică Gălăvan, despre ultimele momente din viaţa lui Ion Antonescu

Un om cât o carte de istorie. Costică Gălăvan, despre ultimele momente din viaţa lui Ion Antonescu

Un om cât o carte de istorie. Costică Gălăvan, despre ultimele momente din viaţa lui Ion Antonescu
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    24 Noi 2013   •   17:37

Are aproape 90 de ani şi povesteşte cu atâta precizie ultimele momente din viaţa lui Ion Antonescu, de parcă s-ar fi întâmplat ieri.

Costică Gălăvan, fost jandarm, a povestit duminică, la emisiunea Secvenţial, de la Antena 3, cum a fost împuşcat Ion Antonescu, şi-a amintit de procesul lui Iuliu Maniu şi de cum l-a păzit pe Gheorghe Tătărescu.

Costică Gălăvan a fost angajat al Ministerului de Interne, martor la procesul şi execuţia lui Antonescu şi trimis să-l aresteze pe Mihalache.

Gălăvan este cel care, după judecarea lui Antonescu, l-a transferat pe acesta la penitenciarul Jilava.

"A fost împuşcat cu tricolorul românesc la piept", îşi aminteşte Costică Gălăvan, care spune că Antonescu avea tricolorul de la mama sa.

În ceea ce priveşte execuţia lui Ion Antonescu, Costică Gălăvan a spus că "Antonescu a vrut să fie executat liber, spre deosebire de alţii. (...) A venit doctorul şi a spus că Antonescu nu era mort şi a spus să se tragă din nou şi s-a tras din nou", a povestit Costică Gălăvan, duminică, la emisiunea Secvenţial, de la Antena 3.

Un alt moment important la care a asistat este procesul lui Iuliu Maniu, despre care spune că a fost condamnat pe nedrept.

Costică Galavan a asistat şi la plecarea în exil a Regelui Mihai.

Pe 8 noiembrie 1945, bătrânul a participat activ la manifestaţia partidelor istorice şi l-a păzit în domiciliu forţat pe Gheorghe Tătărescu.

Întrebat despre regretele pe care le are, Gălăvan a vorbit, dezamăgit, despre ce înseamnă patriotism în momentul de faţă.

"Aş schimba dragostea de ţară, patriotismul, pentru că nu mai este ce a fost cândva, pentru glie nu se mai luptă acum cum s-a luptat la Plevna, la Mărăşeşti sau cum am luptat noi pentru Ardeal. Acum au împânzit Spania, Italia, Canada", a încheiat fostul jandarm Costică Galavan.

×
Subiecte în articol: Secvential Secvential cu Adrian Ursu
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close