Antena 3 CNN Actualitate Un om moare la fiecare trei zile în închisorile României. Imaginea unui sistem nereformat de peste 25 de ani

Un om moare la fiecare trei zile în închisorile României. Imaginea unui sistem nereformat de peste 25 de ani

Un om moare la fiecare trei zile în închisorile României. Imaginea unui sistem nereformat de peste 25 de ani
Sursa foto: Foto: pixabay.com
15 Feb 2017   •   09:18

Aproape 900 de oameni au murit în închisorile din România în ultimii 9 ani, ceea ce înseamnă că în medie câte un om a decedat la mai puţin de 3 zile, conform statisticilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, publicate într-o analiză a jurnaliștilor gandul.info

Rata anuală a mortalităţii în închisori este însă de patru ori mai mică decât cea la nivelul întregii Românii. Cei mai mulţi oameni mor în închisoare din cauza bolilor – cele mai frecvente fiind bolile cardiovasculare, cancerul, bolile digestive, iar 13% dintre cei morţi s-au sinucis.

Sistemul penitenciar românesc, nereformat de peste 25 de ani, suferă de aceeaşi boală pe care alte 10 ţări din Europa o au: supraaglomerarea închisorilor, la care se adaugă condiţiile precare de detenţie. Penitenciarele româneşti erau la începutul anului 2017 supraîncărcate în proporţie de 98%, respectiv 144%, în funcţie de indicii folosiţi la calcul. Tendinţa naturală este însă de scădere a populaţiei din penitenciare, în ciuda prezentărilor alarmiste făcute de fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, în sprijinul graţierii unor pedepse – astfel doar în ultimele 7 luni, numărul deţinuţilor a scăzut cu 1.000 de persoane.

La 3 zile, un deţinut moare într-o închisoare din România, reiese dintr-o medie a statisticilor oficiale oferite de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), conform cărora 876 de persoane au murit din 2008 până la finalul anului 2016, la o medie anuală a numărului de deţinuţi de peste 29.000 de persoane, pentru perioada respectivă. Statistica nu include persoanele deţinute în aresturile unităţilor de Poliţie.

Vârful populaţiei de deţinuţi din România, în perioada 2008-2016, s-a înregistrat în 2013, când au existat în medie peste 33.000 de deţinuţi în penitenciare, iar cea mai mică populaţie a fost în 2008, cu puţin peste 26.000 de deţinuţi. Acum, la sfârşitul lunii ianuarie 2017, numărul deţinuţilor era de 27.308 persoane.

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close