Antena 3 CNN Actualitate Un oraş a fost ŞTERS de pe harta României. În 56 de secunde, ţara s-a transformat într-o ruină

Un oraş a fost ŞTERS de pe harta României. În 56 de secunde, ţara s-a transformat într-o ruină

Un oraş a fost ŞTERS de pe harta României. În 56 de secunde, ţara s-a transformat într-o ruină
de O.P.    |    04 Mar 2013   •   05:58

4 martie 1977. Data la care cel mai grav dezastru natural a lovit România în secolul trecut. Cutremurul care s-a produs atunci a curmat peste 1500 de vieţi şi a transformat în ruine mii de clădiri în toată ţara. Totul, în numai 56 de secunde.

Pe 4 martie 1977, la ora 21 şi 21 de minute, pământul a fost zguduit de cel mai puternic seism de până atunci. 7,2 pe scara Richter. Cutremurul s-a  produs in zona Vrancei la o adancime de o suta de kilometri şi a durat aproape un minut.

A fost suficient ca unda de şoc devastatoare să fie resimtită aproape peste tot în zona Balcanilor. Peste 1500 de oameni şi-au pierdut viaţa în cel mai cumplit dezastru de dupa al doilea razboi mondial.

Oameni de toate vârstele au fost înghiţiţi de ruinele clădirilor care s-au prăbuşit în doar câteva secunde. Cei mai mulţi, în Capitală: 1424.  Printre ei, artişti iubiţi de români: Toma Caragiu, Doina Badea, Alexandru Bocăneţ sau Veronica Porumbacu. Alţi 11 mii de oameni au fost răniţi. Zeci de mii de familii din toată ţara au rămas fără locuinţe, iar oraşul Zimnicea a fost aproape şters de pe faţa pământului.

În Bucureşti, primele care au căzut au fost clădirile vechi, din centru, construite inainte de 1940. 34 de case şi blocuri  s-au transformat în ruine. În ţară, seismul a distrus 35 de mii de locuinţe.

Pagubele au fost estimate atunci la două miliarde de dolari. 70% din pierderi au fost numai în Capitală,  După Revoluţie multe voci au afirmat însă că regimul comunist a ascuns adevaratele cifre ale bilantului catastrofei, care ar fi mult mai mari.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close