Antena 3 CNN Actualitate Un român, printre favoriţii premiului Nobel la literatură. Află cine este

Un român, printre favoriţii premiului Nobel la literatură. Află cine este

Un român, printre favoriţii premiului Nobel la literatură. Află cine este
Sursa foto: Foto: ipedia.ro
de O.P.    |    28 Sep 2011   •   16:12

După ce, la începutul acestui an, Adonis a câştigat premiul Goethe, cel mai prestigios trofeu literar oferit în Germania, poetul sirian este considerat marele favorit la premiul Nobel pentru literatură de anul acesta, al cărui câştigător va fi anunţat curând, scrie Mediafax.

Cu o cotă de 21/1 la casele de pariuri şi un român îşi face loc printre geniile literare. Scriitorul român Mircea Cărtărescu se numără şi el printre favoriţi, situându-se pe locul 11. Jurnalistul MA Orthofer scrie, pe site-ul de profil Literary Saloon, că Mircea Cărtărescu, Bhandari şi Satchidanandan sunt cu adevărat o surpriză pe această listă.

Este posibil ca numele acestea să fi fost dezvăluite pe canale neoficiale, prin urmare sunt "cel puţin în mod vag considerate «favorite»", consideră Orthofer.

Numele persoanelor propuse pentru premiile Nobel nu sunt făcute publice, mai mult, acestora nu li se comunică dacă au fost propuse pentru prestigioasele trofee. Listele anuale de nominalizări sunt făcute publice abia la 50 de ani de la desemnarea câştigătorilor din anii respectivi.

Printre personalităţile de origine română care au fost recompensate cu Nobel se numără George Emil Palade, care a primit trofeul pentru fiziologie/ medicină în 1974, Ioan Moraru, recompensat în 1985 cu premiul pentru pace, Elie Wiesel, recompensat cu premiul pentru pace în 1986, şi mai recent Herta Muller, care a primit premiul pentru literatură în 2009.

 

 

×
Subiecte în articol: Premiul Nobel pentru literatură
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close