Antena 3 CNN Actualitate Unde a greșit Sorin Grindeanu. Motivarea CCR care arată că demiterea premierului a fost legală

Unde a greșit Sorin Grindeanu. Motivarea CCR care arată că demiterea premierului a fost legală

Unde a greșit Sorin Grindeanu. Motivarea CCR care arată că demiterea premierului a fost legală
Sursa foto: Foto: Agerpres
12 Iul 2017   •   17:04

Modalitatea concretă de exercitare a votului secret cu bile excedează competenţei Curţii Constituţionale, iar fostul premier Sorin Grindeanu nu avea dreptul de a sesiza în acest caz, precizează CCR într-un comunicat transmis Agerpres.

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, ca inadmisibilă, sesizarea fostului premier Sorin Grindeanu de examinare a condiţiilor în care au votat senatorii şi deputaţii la moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului său. 

Curtea Constituțională: Sorin Grindeanu nu avea dreptul de a sesiza

"Curtea a reţinut, în esenţă, că autorul cererii nu avea dreptul de a sesiza CCR în această problemă, iar, pe de altă parte, că modalitatea concretă de exercitare a votului secret cu bile excedează competenţei Curţii Constituţionale. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului", se arată în comunicatul citat. 

Pe 29 iunie, Sorin Grindeanu a transmis o scrisoare preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, solicitându-i acestuia examinarea condiţiilor votării la moţiunea de cenzură. 

"Având în vedere rolul Curţii Constituţionale de garant al supremaţiei Constituţiei, precum şi de unică autoritate de jurisdicţie constituţională în România, fără a solicita anularea adoptării moţiunii de cenzură din data de 21 iunie 2017, vă adresez rugămintea de a examina condiţiile votării de către senatori şi deputaţi a acestei moţiuni şi de a impune Parlamentului respectarea, pe viitor, a dispoziţiilor constituţionale şi legale privitoare la asigurarea caracterului secret al votului exprimat de parlamentari", spunea Grindeanu în scrisoare. 

El a invocat faptul că în procesul-verbal referitor la rezultatul votului exprimat se menţionează că s-a procedat la 'verificarea şi numărarea voturilor exprimate de către deputaţi şi senatori, prin vot secret cu bile', dar că s-a putut observa însă că unii parlamentari au votat "la vedere". 

Potrivit acestuia, exercitarea mandatului de către deputaţi şi senatori trebuie să fie caracterizată de respectarea principiului legalităţii şi al bunei-credinţe. 

Sorin Grindeanu preciza că nu este lipsită de interes o eventuală completare a Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului cu norme care să prevadă reluarea votului în situaţia în care derularea concretă a procedurilor parlamentare nu respectă prevederile regulamentare aplicabile.

×
Subiecte în articol: CCR Curtea Constitutionala
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close