Antena 3 CNN Actualitate „Vaccinul anti HPV este un vaccin foarte sigur și toate fetele cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani ar trebui să fie vaccinate”

„Vaccinul anti HPV este un vaccin foarte sigur și toate fetele cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani ar trebui să fie vaccinate”

„Vaccinul anti HPV este un vaccin foarte sigur și toate fetele cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani ar trebui să fie vaccinate”
04 Feb 2013   •   18:52

Robb Butler, Specialist în Promovarea Sănătății, Comunicare și Advocacy în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a fost recent în România pentru a se întâlni cu autoritățile din domeniul sănătății și a le oferi consiliere în vederea începerii campaniei de comunicare pentru programul de vaccinare anti HPV, pe care Ministerul Sănătății îl va porni la începutul lunii martie. Dl. Bulter oferă sprijin din punct de vedere al comunicării structurării și evaluării campaniilor de vaccinare, pentru un număr de 53 de state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății și coordonează din această poziție campania anuală dedicată Săptămânii Europene de Imunizare.

„Profilul de siguranță al vaccinului anti HPV este unul foarte bun. Spun acest lucru ca membru al Organizației Mondiale a Sănătății și, de asemenea, ca tată a două fiice. Fetele mele au nouă, respectiv șapte ani, deci nu sunt suficient de mari pentru a fi vaccinate, dar în momentul în care vor împlini vârstele propice, vor fi vaccinate. Am văzut toate dovezile, sunt complet informat și, ca părinte, am încredere în acest vaccin”, a spus dl. Butler.

La nivel mondial au fost administrate peste 150 milioane de doze de vaccin anti HPV, iar societățile medicale de profil aprobă și recomandă utilizarea acetui vaccin. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, vaccinul anti-HPV este metoda de prevenție primară împotriva cancerului de col uterin.

„Începând cu anul 2008 acest vaccin a fost vizat și apreciat ca un vaccin de calitate. 42 de state au introdus deja vaccinarea anti HPV iar 21 dintre aceste state se află în regiunea europeană. La acest moment nu avem nicio bază pentru a fi îngrijorați cu privire la vaccinul anti HPV, iar astfel, Organizația Mondială a Sănătății promovează și recomandă într-un mod cât mai clar și mai direct ca fetele/adolescentele să fie vaccinate împotriva HPV”, a adăugat Robb Butler.

Luând în considerare faptul că România are cea mai mare incidență a cancerului de col uterin în regiunea europeană, Ministerul Sănătății a anunțat recent că, la finalul primului trimestru, va fi reînceput programul de vaccinare anti HPV pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani, și doar la solicitarea părinților.

„Acesta (vaccinul) este un progress tehnologic uimitor; vaccinul poate preveni virusuri care cauzează aproape 70% din cazurile de cancer de col uterin. Cancerul de col uterin omoară 260.000 de femei la nivel mondial. În România aveți cea mai mare incidență a acestei boli din Uniunea Europeană. Astfel, este foarte important să aveți în vedere două strategii: în primul rând, screeningul de cancer de col uterin care este important și dacă este făcut într-un mod regulat poate identifica 80% din leziunile pre-canceroase, și în 99% din cazuri se poate preveni dezvoltarea lor în cancer de col uterin. Acum avem și cea de-a doua opțiune, respectiv vaccinarea”, a explicat dl. Bulter.

Strategul de la Organizația Mondială a Sănătății a subliniat și rolul informării părinților. „Susținem decizia luată de Ministerul Sănătății și vom furniza asistență tehnică în comunicarea informațiilor către părinți și către medici. Începerea vaccinării împotriva HPV este o veste pozitivă pentru România, un mare pas înainte și cred că suntem pe drumul cel bun. De asemenea, cred că românii sunt conștienți de amenințarea cancerului de col uterin și, din acest motiv, este important ca părinții să ia decizii informate, pentru a-și vaccinate fetele”, a mai adăugat Robb Butler.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close