Antena 3 CNN Actualitate Vești proaste pentru români. Prețurile continuă să crească. Cartofii s-au scumpit cu 26,33% de la începutul anului

Vești proaste pentru români. Prețurile continuă să crească. Cartofii s-au scumpit cu 26,33% de la începutul anului

Vești proaste pentru români. Prețurile continuă să crească. Cartofii s-au scumpit cu 26,33% de la începutul anului
Sursa foto: Foto: Antena3.ro
13 Mai 2019   •   09:07

Preţurile continuă să crească. Alimentele s+au scumpit constant de la începutul anului, iar în aprilie cele mai mari scumpiri au fost la legume şi fructe. Eurostat a anunţat că România a înregistrat, în martie, cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE de 4,2%, iar INS anunţa la rândul său o creştere a inflaţiei, în aprilie, de peste 4%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Institutul Naţional de Statistică publică luni evoluţia prețurilor de consum în luna aprilie. Cifrele vor fi interesante cu privire la puterea de cumpărare a a românilor, în condiţiile în care în pieţe şi supermarketuri se remarcă o creştere a preţurilor faţă de începutul anului. 

Eurostat a anunţat că România a avut în martie cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE de 4,2%, iar INS anunţa la rându său o creştere a inflaţiei de peste 4% comparativ cu martie 2018. 

Cartofii au continuat să se scumpească în luna martie, preţul acestora urcând cu 26,33% de la începutul anului, iar topul scumpirilor continuă cu legumele şi conservele de legume, ale căror preţuri au fost mai mari de 20,6% în martie faţă de decembrie, şi citricele şi alte fructe meridionale ale căror preţuri au urcat cu 10,28% în aceeaşi perioadă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate marţi. 

În martie faţă de februarie, cel mai mult s-au scumpit citricele , cartofii şi legumele şi conservele de legume. 
Pe de altă parte, de la începutul anului ouăle s-au ieftinit cel mai mult, preţul scăzând cu 5,22%. Reduceri nesemnificative de preţ au înregistrat fasolea boabe şi alte leguminoase. 

Faţă de luna februarie, produsele alimentare care s-au ieftinit cel mai mult sunt ouăle , fructele proaspete şi carnea de porc. 
În ansamblu, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,49% în martie faţă de luna precedentă şi cu 3,08% faţă de ultima lună a anului trecut. 

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, în martie cel mai mult s-au scumpit tutunul şi ţigările, cu 1,55% faţă de februarie şi cu 4,22% faţă de decembrie 2018, şi combustibilii. Medicamentele se află pe locul trei în topul scumpirilor din acest an, cu un plus la preţ de 1,19%. 

Pe de altă parte, detergenţii s-au ieftinit în martie faţă de februarie, preţurile scăzând cu 1,13%, iar de la începutul anului nu au fost consemnate scăderi de preţ în cazul mărfurilor nealimentare. 

Preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,54% în martie faţă de februarie şi cu 1,75% de la începutul anului. 
În cazul serviciilor, de la începutul anului cele mai semnificative scumpiri au fost înregistrate pe segmentul igienă şi cosmetică , în timp ce în martie faţă de februarie cel mai mult s-au scumpit abonamentele la televiziune, preţurile pe acest segment urcând cu 1,26%. 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close