Antena 3 CNN Actualitate Vești proaste pentru șoferi! Asigurările auto s-ar putea scumpi în următoarele luni cu până la 20%

Vești proaste pentru șoferi! Asigurările auto s-ar putea scumpi în următoarele luni cu până la 20%

Vești proaste pentru șoferi! Asigurările auto s-ar putea scumpi în următoarele luni cu până la 20%
28 Sep 2019   •   11:14

Veşti proaste pentru şoferi! Poliţele auto s-ar putea scumpi în următoarele luni cu până la 20%, avertizează surse din piaţă! În acest moment, cheltuielile firmelor de asigurare sunt plafonate în preţul RCA, iar Comisia Europeană spune că acest lucru încalcă libertatea societăţilor de a-şi stabili singure preţurile. Ministerul de Finanţe a elaborat deja un proiect care prevede mai multe modificări.

În prezent, pentru o poliţă RCA în valoare de 150 de lei, 37 de lei reprezintă cheltuielile administrative. Adică, 25% din costul asigurării. În acest caz este suma maximă pe care o pot percepe societăţile de asigurare. Dacă plafonul de 25 de la sută va fi eliminat, aşa cum prevede un proiect al ministerului de Finanţe, atunci preţurile RCA vor creşte, spun surse din Autoritatea de Supraveghere Financiară. 

Anul acesta, un şofer de 38 de ani a plătit pentru o poliţă RCA de 1 an suma de 215 lei. De anul viitor, însă, suma ar putea creşte la 260 de lei. Pe de altă parte, un şofer mai în vârstă, de 50 de ani, dar cu o maşină mai puternică, ar putea să plătească cu 60 de lei mai mult pentru aceeaşi asigurare RCA de anul viitor. 

Ministerul de Finanţe vrea să elimine şi tarifele de referinţă pentru poliţele auto obligatorii, introduse acum doi ani. Acestea erau stabilite de ASF, iar firmele de asigurarea aveau obligaţia de a se raporta la acestea. 

Sergiu Berceanu, broker asigurări - „ASF avea un tarif de referinţă care era public pe site. Tu îţi făceai o calculaţie şi ca să fii sigur dacă e un preţ bun, dacă e un preţ de piaţă, intrai pe site-ul ASF-ului ca să vezi cum te situezi faţă de acel preţ. Dacă erai sub linie, înseamnă că plăteai un preţ mai bun decât media pieţei”. 

Şi şoferii cu risc ridicat de accidente sunt vizaţi de modificările legislative. Ca ei să nu plătească poliţe foarte scumpe, ASF a introdus în trecut obligaţia ca asigurătorii să le poată calcula preţuri mai mari cu maximum 30% faţă de cei care nu au produs accidente,. Acest plafon va fi eliminat, iar societăţile de asigurare vor putea calcula preţurile cum doresc. Iar firmele nu vor mai fi obligate, ca pe perioada reparaţiilor, să asigure automat o maşină clienţilor. 

Toate modificările apar într-un proiect de lege al Ministerului de Finanţe, aflat în dezbatere publică. Acestea ar trebui puse în aplicare cât mai repede. De anul trecut, autorităţile europene au deschis procedura de infringement împotriva României pentru nereguli în legislația RCA. Motivul? Încălcarea libertăţii companiilor de asigurare de a-şi stabili singure preţurile. 

×
Subiecte în articol: vesti proaste şoferi
Parteneri
Ce faci când expiră cardul de sănătate? Valabilitatea lui a fost prelungită în pandemie
x close