Antena 3 CNN Actualitate Vezi cu ce scop a fost Traian Băsescu la şedinţa CC. "Declaraţiile mele nu pot fi considerate grave"

Vezi cu ce scop a fost Traian Băsescu la şedinţa CC. "Declaraţiile mele nu pot fi considerate grave"

Vezi cu ce scop a fost Traian Băsescu la şedinţa CC. "Declaraţiile mele nu pot fi considerate grave"
Sursa foto: Foto: Mediafax
11 Iul 2012   •   23:53

Curtea Constituţională precizează în motivare că la şedinţa de judecată a participat preşedintele României, care sesizase CC solicitând ca aceasta să constate "existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, conflict ivit ca urmare a acţiunii Parlamentului de a dispune suspendarea Preşedintelui României, cu încălcarea prevederilor art. 95 alin.(1) din Constituţie", scrie Mediafax.
   
"Având cuvântul, domnul Traian Băsescu arată că prezenţa sa în faţa Curţii Constituţionale este necesară, nu pentru a influenţa judecătorii constituţionali, ci pentru a da explicaţii pe care nu le-a dat cu ocazia emiterii avizului consultativ. Astfel, susţine că suntem în faţa unei lovituri de stat acoperite sub o aparentă democraţie, din cauza înlocuirii preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi a suspendării Preşedintelui României, din cauza eliminării posibilităţii legale de a se contesta aceste măsuri prin revocarea Avocatului Poporului, precum şi din cauza preluării Monitorului Oficial  de către Guvern. De aceea, consideră că nu suntem un stat de drept, ceea ce a fost remarcat şi în cancelariile Europei", se menţionează în motivare.
   
Cu acelaşi prilej, Băsescu a mai arătat că, pentru a fi suspendat preşedintele, "trebuie să existe abateri grave, or, declaraţiile sale nu pot fi considerate ca fiind fapte grave, deoarece cel mai legitim dintre politicieni trebuie să aibă curajul să vorbească cetăţenilor despre problemele economice şi sociale cu care aceştia urmează să se confrunte".
   
Totodată, Traian Băsescu a apreciat, în faţa magistraţilor CC, că prin avizul său consultativ, Curtea nu a constatat fapte grave de încălcare a Constituţiei, dar e discutabilă afirmaţia acesteia potrivit căreia preşedintele ar fi influenţat deciziile Guvernului, diminuând rolul acestuia şi al primului-ministru.
   
În motivare se precizează şi că Băsescu a afirmat în final că, din cauza celor întâmplate în ultima perioadă, "România s-a întors înapoi cu cel puţin 5 ani".
  

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close