Antena 3 CNN Actualitate România, afectată de embargoul petrolului rusesc. Cum se vor schimba prețurile la pompă

România, afectată de embargoul petrolului rusesc. Cum se vor schimba prețurile la pompă

Embargoul impus petrolului rusesc ar putea aduce efecte negative pentru România. Trei sferturi din importurile româneşti de ţiţei veneau pe cale maritimă. Iar producția internă de țiței a scăzut anul acesta. Așadar, este de așteptat ca prețurile carburanților să crească.

România, afectată de embargoul petrolului rusesc. Cum se vor schimba prețurile la pompă
Sursa foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    05 Dec 2022   •   11:52

Speranțele șoferilor că vor da mai puțini bani pe un plin sunt spulberate de analiști. Prețurile devin tot mai volatile. Specialiștii susțin că, în momentul de față, stabilitatea prețurilor depinde de capacitatea țărilor de a importa cantități suficiente de petrol din alte țări.

După intrarea în vigoare a embargoului, în România nu va fi deficit de carburanți, a anunțat săptămâna trecută ministrul Energiei.

"Toți cei trei operatori ne-au informat că au deja contracte cu surse alternative. Deci nu vor mai importa petrol din Federația Rusă. Evident că în a doua parte a lunii decembrie vom vedea cum evoluează prețurile. Și exact cum am făcut cu prelungirea schemei vom vedea dacă va fi prelungită sau dacă nu va fi prelungită, a adăugat Virgil Popescu.

Mai mult decât atât, în acest moment, datele INS arată că producția de țiței a României pare că este la pământ, după ce a scăzut semnificativ în ultima perioadă. Așadar, România se bazează foarte mult pe importuri. Ministrul Virgil Popescu a explicat în direct la Antena 3 CNN ce se va întâmpla cu prețurile carburanților în perioada următoare.  

”Astăzi, 5 decembrie, a intrat oficial embargoul Uniunii Europene vizavi de petrolul rusesc.  

Sunt două lucruri care se vor întâmpla astăzi. Ceea ce s-a stabilit în primăvara acestui an, că acel termen de tranziție prin care statele membre mai puteau importa țiței rusesc se finalizează astăzi, cu data de 5 decembrie. Practic mai sunt niște state membre care au o anumită excepție, care sunt alimentate prin conducta Drujba de exemplu, cum este Ungaria sau Slovacia, care nu au ieșire la mare și nu au altă soluție de aprovizionare. 

Însă tot începând de astăzi, statele care fac parteneriatul pentru plafonarea țițeiului, au impus un plafon de 60 de dolari barilul pentru țițeiul importat din Rusia. Acest lucru vine peste embargoul Uniunii Europene asupra țițeiului rusesc. Asta înseamnă că Rusia nu mai poate vinde în aceste state, dar nu putem vorbi de Uniunea Europeană unde, începând de astăzi, este embargo, nu mai poate vinde țițeiul rusesc decât sub acest plafon de 60 de dolari, tocmai pentru a opri finanțările mașinii de război rusești în Ucraina”, a explicat Virgil Popescu.

”România este pregătită pentru intrarea în vigoare a acestui embargo, pentru că plafonul de 60 de dolari statelor membre nu se aplică pentru că nu mai important țiței rusesc. Deci, începând de astăzi, țiței rusesc în Uniunea Europeană nu mai intră, dar România este pregătită. Am avut discuții de-a lungul acestei perioade cu absolut toți operatorii cu privire la importurile de țiței, nu avem absolut nicio problemă, suntem pregătiți, sunt rute alternative, sunt furnizori alternativi, absolut toți producătorii, și asta s-a confirmat la începutul săptămânii trecute, au rută alternativă și aprovizionează în mod curent rafinăriile din România cu țiței non rusesc. 

Producția internă a României este la fel cum era și anul trecut, sau aproape cum era anul trecut, o treime din totalul de consum al României este din producția internă. Restul de două treimi se aduce din import. Rezervele de țiței, din păcate, au scăzut de-a lungul timpului. O treime este țiței românesc, două treimi din import. Începând de astăzi va fi numai țiței non-rusesc”, a mai explicat Virgil Popescu la Antena 3 CNN. 

×
Subiecte în articol: petrol Virgil Popescu
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close