Antena 3 CNN Actualitate Mișcare de ultimă oră a companiei austriece OMV Petrom: Zăcământul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră a fost declarat comercial la ANRM

Mișcare de ultimă oră a companiei austriece OMV Petrom: Zăcământul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră a fost declarat comercial la ANRM

Mișcare de ultimă oră a companiei austriece OMV. Zăcământul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră a fost declarat comercial la ANRM. Este pasul premergător pentru a incepe exploatarea gazelor in Marea Neagra.

de Mia Lungu    |    13 Dec 2022   •   23:57

OMV Petrom şi Romgaz, concesionarii perimetrului de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, au depus la ANRM declaraţia de comercialitate a zăcământului.

Declararea comercială a zăcământului înseamnă trecerea din etapa de explorare la cea de exploatare.

Rezervele din Neptun Deep se ridică la 100 de miliarde de metri cubi de gaze. Dacă legea nu va fi modificată până la sfârşitul anului, acest lucru va întârzia decizia finală de investiţii pentru anul 2023.

Declaraţia este importantă în tot procesul pentru luarea unei decizii finale de investiţii, atestând rentabilitatea economică a proiectului.

"OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, confirmă depunerea declaraţiei de descoperire comercială de către titularii concesiunii. Declaraţia de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiţie și începerii dezvoltării.

Investiţia totală a titularilor pentru dezvoltarea proiectului a fost estimată la până 4 miliarde de euro. În contextul îndeplinirii tuturor paşilor procedurali, decizia finală de investiţie este estimată pentru mijlocul anului 2023, iar prima producţie de gaze pentru începutul anului 2027", au declarat reprezentanţii OMV Petrom.

În cadrul conferinţei ZF Energie de luni, Răzvan Nicolecu, membru în consiliul de supraveghere al OMV Petrom, a precizat că nu decizia finală de investiţie este importantă, care este o procedură internă a companiei, ci decizia de declarare a comercialităţii zăcământului.

"Din acest moment, încep să curgă termenele, şi se intră în noua fază, de exploatare".

Din 2008, OMV Petrom alături de americanii de la ExxonMobil au început dezvoltarea blocului Neptun Deep din Marea Neagră, până în 2016 peste 1,5 miliarde de euro fiind investite în operaţiuni de explorare la mare adâncime. În 2018 însă, statul român a decis modificarea Legii Offshore, lucru care ulterior a dus la blocarea proiectului şi exitul americanilor din Neptun Deep.

În prezent, participaţia de 50% pe care o aveau americanii este deţinută de Romgaz, compania naţională de gaz, după o tranzacţie de 1 mld. $. Potrivit informaţiilor existente, blocul Neptun Deep ar avea rezerve de 80 de miliarde de metri cubi. Întreaga zonă economică românească a Mării Negre ar avea rezerve de 200 de miliarde de metri cubi.

×
Subiecte în articol: gaze Neptun Deep ANRM Marea Neagrã OMV Petrom
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close