Antena 3 CNN Actualitate Zilnic, 8 români se sinucid. Bolnavii nu pot merge gratuit la psiholog nici acum

Zilnic, 8 români se sinucid. Bolnavii nu pot merge gratuit la psiholog nici acum

Zilnic, 8 români se sinucid. Bolnavii nu pot merge gratuit la psiholog nici acum
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    01 Noi 2012   •   20:35

Pacienţii români nu pot beneficia de consiliere psihologică gratuită prin contractul pe care îl au cu Casa de Sănătate, deşi zilnic sunt aproape opt sinucideri, avertizează Colegiul Psihologilor.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) refuză accesul pacienţilor români la servicii de psihologie clinică, psihoterapie sau consiliere psihologică, deoarece nu introduce aceste consultaţii la decontare directă, printr-un contractul-cadru, a explicat preşedintele Colegiului Psihologilor din România (CPR), prof. dr. Mihai Aniţei.

"Accesul pacienţilor la serviciile psihologice este, practic, imposibil de realizat. Pacienţii români pot accesa servicii de psihologie clinică, psihoterapie, consiliere psihologică şi logopedie, adică psihopedagogie specială, doar dacă plătesc. În prezent, CNAS nu decontează, în realitate, astfel de servicii şi nu încheie contracte cu cabinetele psihologilor. CNAS consideră, într-un mod aberant, că beneficiarii serviciilor psihologice sunt medicii de specialitate, şi nu pacienţii", a spus Aniţei, potrivit Mediafax.

Colegiului Psihologilor apreciază că circa 40% din populaţia României, aflată în mediul rural, nu a beneficiat niciodată de o evaluare psihologică clinică şi nu ştie ce este un psiholog.

"Solicităm Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să recunoască şi să introducă în Contractul-cadru serviciile psihologice. Traversăm o perioadă de criză economică în care depresia şi alte afecţiuni psihogene au devenit o problemă de sănătate publică. În aceste condiţii, este extrem de necesar ca pacienţii să aibă acces direct la servicii psihologice de diagnosticare şi recuperare prin decontare directă cu casele de asigurări. Avem nevoie de un program naţional de asistenţă psihologică a populaţiei", a mai spus preşedintele Colegiului Psihologilor din România.

Preşedintele CPR a subliniat că în majoritatea statelor membre ale UE sunt decontate serviciile psihologice.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), o persoană din patru suferă de depresie la nivel mondial.

Pentru 2020, se apreciază că diagnosticul de depresie va ajunge al doilea din lume, după bolile cardiovasculare, OMS recomandând, ca terapie de primă linie, psihoterapia.

În 2011, în România au fost înregistrate 2.784 sinucideri, media fiind de aproape opt sinucideri pe zi, potrivit datelor Institutului Naţional de Medicină Legală.




×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close