Antena 3 CNN Actualitate Ziua Copilului 2021. De ce este declarată ziua de 1 Iunie nelucrătoare în România

Ziua Copilului 2021. De ce este declarată ziua de 1 Iunie nelucrătoare în România

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea în 2016 și s-a aplicat oficial în 2017. Camera Deputaților a adoptat, în luna octombrie 2018, legea prin care Ziua Copilului devine zi liberă nelucrătoare pentru români. 

Ziua Copilului 2021. De ce este declarată ziua de 1 Iunie nelucrătoare în România
de Andreea Cigolea    |    01 Iun 2021   •   09:15

Legea a fost adoptată de plen cu 74 de voturi ”pentru”, 5 voturi ”împotrivă” şi opt abţineri. După adoptarea în Camera Deputaţilor, legea a ajuns la preşedinte pentru promulgare.

Iniţiativa legislativă a fost înaintată de senatoarea Rozalia Biro şi de deputata Claudia Boghicevici, împreună cu un grup format din numeroşi parlamentari.

„Lipsa părinților din cadrul acestor evenimente are implicații psihologice negative în dezvoltarea copiilor. În afara dorinței de a-i face mândri și de a primi aprecierea părinților, copiii au nevoie de susținere în cadrul evenimentelor unde performează, evenimente care au o încărcătură emoțională ridicată și reprezintă o sursă de stres pentru ei”, susțineau parlamentarii atunci.

Relaxare de 1 iunie: Se deschid piscinile, cluburile și discotecile

Locurile de joacă în spații închise, piscinele, cluburile și discotecile își reiau activitatea din 1 iunie, potrivit unei hotărâri adoptate săptămâna trecută de Guvern. Totodată, vor fi reluate și evenimentele private.

Guvernul a decis că începând din 1 iunie persoanele vaccinate nu vor mai fi obligate să poate mască în spațiile închise unde nu lucrează mai mult de cinci angajați, a anunțat premierul Florin Cîțu.

„Se propune exceptarea de la obligativitatea purtării măștii de protecție la locurile de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiția ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spațiile închise comune”, se arată în hotărârea CNSU, adoptată de Guvern.

De asemenea, premierul Florin Cîțu a mai anunțat că începând din 1 iunie activitățile culturale, artistice și de divertisment pot fi organizate în spații deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane. Participarea la aceste activități este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea activității cu un număr de peste 1.000 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, se mai arată în decizie.

×
Subiecte în articol: 1 iunie Klaus Iohannis
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close