ADN-ul nostru poate fi "piratat" de hackeri, a avertizat o echipă internaţională de cercetători. Ei susţin că tehnologia de secvențiere genetică prezintă vulnerabilități majore de securitate cibernetică. În studiul realizat recent se arată că datele genomice ar putea fi folosite în viitor pentru supraveghere, discriminare sau chiar bioterorism, potrivit Science Daily.
Cercetarea a fost coordonată de dr. Nasreen Anjum de la University of Portsmouth și este prima analiză amplă despre riscurile cibernetice asociate întregului proces de secvențiere genetică.
Potrivit noului studiu, tehnologia de secvențiere ADN de nouă generație (NGS) – folosită în oncologie, medicină personalizată, epidemiologie, agricultură și criminalistică – ar putea deveni o țintă pentru hackeri, au scris cei de la sciencedaily.com.
"Munca noastră este un semnal de alarmă. Protejarea datelor genomice nu înseamnă doar criptare, ci anticiparea atacurilor care încă nu există. Este nevoie de o schimbare de paradigmă în modul în care protejăm viitorul medicinei personalizate.", a declarat dr. Nasreen Anjum, conform sursei citate.
Cercetarea a fost realizată în colaborare cu oameni de ştiinţă din Marea Britanie, Pakistan și Arabia Saudită și a fost finanțat de British Council și Universitatea din Portsmouth.
Dr. Mahreen-Ul-Hassan, microbiolog și co-autoare de la Universitatea pentru Femei Shaheed Benazir Bhutto, a spus: "Datele genomice sunt unele dintre cele mai personale forme de date. Dacă sunt compromise, consecințele pot depăși cu mult o simplă breșă de securitate".
Cercetarea arată că procesul NGS presupune mai multe etape interdependente: de la prelevarea probelor la interpretarea datelor, fiecare implicând tehnologii, software și sisteme conectate care pot deveni vulnerabile. Având în vedere faptul că multe baze de date genetice sunt publice, există riscul ca acestea să fie accesate și manipulate.
Astfel, printre potențialele amenințări identificate de cercetători se numără: coduri malware ascunse în ADN sintetic, modificarea datelor genetice prin inteligență artificială şi reidentificarea indivizilor prin compararea datelor genetice.
Oamenii de ştiinţă de peste hotare au mai atras atenţia asupra faptului că, deşi, tehnologia este crucială pentru progresul științific, domeniul cyber-biosecurității este neglijat și slab înțeles, lăsând un gol periculos în protejarea datelor sensibile. Fără acțiune coordonată, datele ADN ar putea fi exploatate pentru supraveghere, discriminare sau chiar bioterorism.